Снимка: БГНЕС
fallback

Бебе, чието семейство го губи в хаоса на летището в Кабул по време на масовата евакуация от Афганистан, се събра с дядо си пет месеца по-късно.

Родителите на Сохаил Ахмади бяха притиснати до оградата по периметъра на летището, докато хиляди хора търсят места в самолети, за да избягат от настъпващите талибани. В отчаяние те дават бебето през оградата на някой, когото смятали за американски морски пехотинец от другата страна.

Когато най-накрая родителите на Сохаил успяват да преминат през близката порта и да стигнат до летището, бебето, тогава само на два месеца, го няма никъде.

Миналият месец The Times съобщи, че Сохаил по-късно е намерен изоставен и плачещ на пътека на летището от 29-годишния Хамид Сафи, шофьор на такси. Мъжът откарал брат си, който имал виза за евакуация,  на летището за да хване своя полет, а самият той също се надявал да избяга.

Вместо това обаче той прибира бебето вкъщи, решен да го отгледа като свое, ако не се явят родители да го поискат. Той казва, че вече има три дъщери, но предсмъртното желание на майка му било той да има син.

Бащата на Сохаил, Мирза Али Ахмади, който е работил като охранител в американското посолство в Кабул, майка му Сурая и четирима братя и сестри търсят бебето си на летището, но не успяват да го намерят в хаоса. В крайна сметка им било казано, че бебето вероятно вече е било пуснато на евакуационен полет до Катар или Обединените арабски емирства и че могат да се съберат по-късно.

В крайна сметка те били откарани без него до военна база в Тексас.

В дома на Сафи Сохаил има ново име - Мохамед Абед. Той става член на ново семейство. Въпреки това, след като новинарски репортаж за изчезването на Сохаил бил преведен и публикуван на афганистански уебсайт, съседите на Сафи предположили, че може би става дума за същото дете.

Бащата на Сурая, Мохамад Касем Разауи, 67-годишен, който живее в североизточната провинция Бадахшан, пътува до Кабул с подаръци, включително заклана овца, голямо количество орехи и дрехи за семейството на Сафи, което първоначално не желае да върне детето.

Местните власти договориха уреждане на разноските и бебето беше върнато на близките му. "Хамид и жена му плачеха", каза дядото. "И аз плаках, но ги уверих, че и двамата са млади и Аллах ще им прати мъжко дете. Не едно, а няколко. Благодарих и на двамата, че спасиха детето от летището."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Popo

преди 2 години

Че заглавието е неграмотно, неграмотно е. Но както е писал един колега по-долу за случката - хубава работа ама сигaнcка работа. Не мога да си представя да си хвърля детето на някой, зад някаква ограда. Явно това е някакъв бушменски трик за предизвикване на съчуствие. Чувал съм,че и по границите го правят.

9

Абв

преди 2 години

Неграмотно заглавие.

8

еврвервер

преди 2 години

ъъъъ-ъъъ-ъъъъ-ъ (ривъ от радост и си търкам очите)

fallback