Снимка: БГНЕС

Министрите на външните работи на страните-членки на НАТО ще проведат извънредна видеоконференция, на която ще обсъдят струпването на руски войски на границата с Украйна.

Видеоконференцията се провежда преди разговорите между Съединените щати и Русия в Женева в понеделник, Съвета НАТО-Русия в сряда  и заседанието на началник-щабовете на армиите на страните-членки на пакта в сряда и четвъртък.

Вчера приключи и визитата на върховния представител  по външната политика и сигурност Жозеп Борел в Украйна, на която той заяви, че свеът не е във времето Ялта и разпределянето на сферите на влияние. Изказването му беше  по повод искането на Русия НАТО да не продължи разширяването си на изток.

"Няма сигурност за Европа без сигурност за Украйна и затова всякакви дискусии за европейската сигурност трябва да включват и нея", каза още Борел, цитиран от БНР.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба допълни, че Русия няма право да разделя Европа на зони на влияние, нито да определя къде, кога и как ще се разширява Европейският съюз и какви отношения ще има между Евросъюза и украинската страна.

И двамата бяха категорични, че всяка агресия срещу страната ще има сурови последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase