Снимка: архив, БГНЕС

Русия и съюзниците й от Организацията на договора за колективна сигурност ще изпратят сили за опазване на мира в Казахстан. Това обяви във Facebook арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс.

По думите му решението за разполагането на миротворци за ограничен период от време е в отговор на призива на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и "с оглед на заплахата за националната сигурност и суверенитета на Република Казахстан, предизвикана включително от външна намеса".

Още по темата

По-рано Токаев помоли за помощ ОДКС - военен съюз на Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Той не каза колко военни ще бъдат изпратени и кога ще пристигнат те.

Бурните протести в Казахстан бяха предизвикани от високите цени на горивата и тока, като протестиращи атакуваха правителствени сгради, както и летището в най-големия град Алмати. В телевизионно изявление, излъчено късно снощи, държавният глава Касим-Жомарт Токаев обяви, че се e обърнал към организацията, в която членуват също Русия, Беларус, Армения, Киргизстан и Таджикистан, защото страната му е пострадала от атаки на терористични банди, обучени в чужбина. "Алмати беше нападнат, унищожен, вандализиран, жителите му станаха жертва на атаки на терористи и бандити. Наш дълг е да предприемем всички възможни действия за защита на държавата", подчерта Токаев.

По-рано президентът обяви извънредно положение и заяви, че ще има категорично справяне с безредиците, както и че не възнамерява да напуска страната, припомня БНР.

Правоохранителните органи на Казахстан са започнали антитерористична операция в Алмати, обяви комендантството в най-големия казахстански град и уточни, че акцията цели установяване на реда. Активната фаза на операцията е започнала в 6 часа сутринта местно време. Властите призовават гражданите да запазят спокойствие, както и подчертават, че екстремисти нанасят щети на бизнеса и опитват да засегнат целостта на държавата.

В същото време Европейският съюз настоя за въздържане от действия, които биха могли да доведат до допълнителна ескалация на насилието. Белият дом и ООН също призоваха казахстанските власти за "сдържаност".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase