Снимка: БГНЕС
Децата, които са родени през 2020 г., най-вероятно ще преживеят седем пъти повече екстремни горещи вълни от хората, родени през 1960 г.
 
Това е прогнозата за неравенство между поколенията, ако глобалните емисии на парникови газове бъдат ограничени до нивата, за които страните са поели ангажименти до момента, съобщи климатологът Вим Тиери от Vrije Universiteit Brussel в Белгия, цитиран от БГНЕС.
 
Очаква се средната температура на Земята да се повиши с около 2,4 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните времена до 2100 г. Изследователите казват, че по-старото поколение ще изпита средно около четири екстремни горещи вълни през живота си, докато сегашните по-млади поколения е вероятно да изпитат средно около 30 такива горещи вълни.
 
Учените вече обясниха как изменението на климата е засилило екстремните метеорологични явления по целия свят и как се предвижда тези въздействия върху климата да се увеличават, тъй като светът продължава да се затопля. Новото проучване е първото, което конкретно определя количествено колко по-изложени ще бъдат по-младите поколения на тези събития.
 
Средно дете, родено през 2020 г., ще преживее и два пъти повече горски пожари, 2,8 пъти повече наводнения на реки, както и 2,6 пъти повече засушавания. Това излагане на екстремни аномалии се повишава в определени части на света: в Близкия изток, например, през 2020 г. децата ще видят до 10 пъти повече топлинни вълни от по-възрастната група, установи екипът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase