Снимка: БГНЕС
Испания издаде заповед днес повече от 30 000 души да останат на закрито на остров Ла Палма. Причината са токсичните газове от вулкана, който изригва от месеци, предаде БГНЕС.
 
Кубре Виеха в неделя внезапно се оживи с няколко експлозии и изпрати в небето огромен облак от пепел и дим.
 
Регионалното правителство на Канарските острови разпореди на жителите на три общини да останат затворени заради високите нива на серен диоксид във въздуха.
 
Трите общини са дом на около 33 000 души или 38% от населението на острова, сочат данни на националния статистически институт INE.
 
"Затворете вратите, прозорците, капаците и предотвратявайте навлизането на въздух отвън", се казва в изявление на регионалното правителство.
 
"Ограничете се, ако е възможно, в стаите, разположени най-навътре", гласят още указанията.
Още по темата
Властите препоръчаха на хората да изключат климатиците и отоплението. Препоръчително е и вратите и прозорците да се запечатат с тиксо.
 
"Ако се окажете навън, имайте предвид, че колата не е безопасно място и се приберете в първата сграда, която откриете", се казва в изявлението.
 
Вулкана изригна за първи път на 19 септември. Тогава към морето потекоха реки от лава, а повече от 7000 души бяха евакуирани.
 
За момента няма жертви резултат на изригванията, но са разрушени над 2800 сгради, сочат данни на службата за наблюдение на ЕС Коперник.
 
Това е най-дългото изригване на Ла Палма и третото в рамките на един век. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase