Снимка: БГНЕС
fallback

Изменението на климата може да доведе до това снегът в Арктика да премине в дъжд две десетилетия по-рано, отколкото се смяташе преди. Последиците от това може да ускорят глобалното затопляне и да опустошат местната дива природа.

За първи път в историята тази година падна първият дъжд, и то на най-високата част на Гренландия тази година. Международен екип от учени установи, че преминаването от снежни към дъждовни условия в Арктика може да се случи през 2060 г., а не през 2080 г. Това ще се случи първо през есента, сезонът, който се очаква да претърпи най-големите промени.

„Всичко това е свързано с цялата климатична криза, която допринася за много по-голямо увеличение на валежите. Това има огромни последици за целия живот в Арктика“, казва членът на екипа Мишел МакКристал от Университета на Манитоба, Канада.

Пастирите на северни елени карибу в Арктика са изправени пред колапс: ако снегът се обърне в дъжд, то дъждът, падащ върху сняг, може да покрие растителността с лед, което води до масов глад на тревопасните животни.

Дъждове в Арктика ще ускорят и размразяването на сегашните ледове, което пък ще освободи парниковите газове, затворени вътре, и с това ще ускори и без това бързата загуба на арктически морски лед.

„Най-общо казано, ако затоплянето предизвика по-ранно начало на арктическите валежи, това очевидно би било лошо по всякакви причини“, казва Ричард Бинтанджа от университета в Гронинген в Холандия. Проучване от 2017 г., което той е съавтор, предупреждава за „широко разпространени, дълготрайни и вероятно дори необратими последици“ от прехода сняг-дъжд.

Тревожна статистика на изследването сочи, че преминаването от сняг към дъжд в много части на Арктика ще се случи, дори ако светът поддържа глобалното затопляне до целта си от 1,5°C. /БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 2 години

През 2060 отдавна ще съм изгнил ...

24

до Димо

преди 2 години

Много си прав. Същите неща ги слушаме от десетилетия. През 2006 г. Ал Гор каза, че имаме 10 г., после става катастрофа. Е, 2016 г. мина и отмина. Ал Гор дори си купи къща на брега на океана в Монтесито. После, през 2018 г. чухме как имаме 12 г., после става страшно. И 2030 г. ще мине и отмине и пак нищо няма да стане. Но "зеленият" бизнес процъфтява, затова е целият вой и паника. Просто бизнес стратегия.

23

w

преди 2 години

Напролет от ден на ден става по-топло. Една проста интерполация би показала, че есента вече ще е 60 градуса. Проста...

fallback