Снимка: БГНЕС

Чешкото правителство ще въведе 30-дневно извънредно положение в страната заради коронавируса от 26 ноември. Това съобщи уебсайтът на вестник Mlada fronta DNES, позовавайки се на неназован член на Министерския съвет.

Вестникът отбелязва, че изпълняващият длъжността министър-председател на Чехия Андрей Бабиш скоро ще даде пресконференция за новите санитарни и епидемиологични мерки за безопасност, предприети от властите.

"Извънредното положение, обявено от чешкия кабинет на 26 ноември, включва по-специално отмяна на масовите културни и спортни събития с повече от 1 000 души и прекратяване на дейността на ресторанти, барове и клубове след 22:00 ч. Разрешени са само предколедни улични пазари. Всички тези и някои други мерки могат да бъдат приложени само в условията на извънредно положение", се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

Във вторник в Чешката република беше поставен нов антирекорд от 25 864 нови случая на COVID-19 за 24 часа. По данни на Чешката телевизия Чешката република вече е на второ място в света след Словакия по брой на новите случаи за 7 дни на 100 000 жители с 1097 души.

От 22 ноември в Чехия вече е обявен локаут за онези граждани, които не са ваксинирани и не са заразени с коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase