"Кризата с мигрантите на полско-беларуската граница доказва, че когато иска Европейският съюз, когато е единен по някакъв въпрос, може да решава. Европейците този път не се поддадоха. Взеха интересно решение - да не дадат на Лукашенко пари да се справи с мигрантската криза, която между другото с големи основания можем да кажем, че той предизвика, а да ги дават на авиокомпаниите, които ще извозват обратно. Това е любопитно решение. Фактически Лукашенко не получи нищо от цялата тази работа, поне на този етап," коментира журналистът Иво Инджев в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Лукашенко открито заплаши през лятото своите съседи от балтийските страни и Полша с това, че ще им докара мигранти и ги докара. Апогеят беше на 8 ноември, когато докараните със самолети мигранти, всички знаем, че Беларус не граничи нито с Ирак, нито с Афганистан. Тези хора дойдоха със самолети. И малки подробности, които говорят много. Мигрантите се оказаха въоръжени, да речем с брадви, които определено не са си взели с ръчния багаж," коментира Иво Инджев.

"Щом мигрантите достигнаха до такива северни точки като Беларус, значи все пак има вече за тези години изградена доста силна защита на източните граници на ЕС," смята бившият зам-външен министър Милен Керемидчиев.

"Беларус в момента се води първа точка, в която няма военен конфликт, тя се води като първа спокойна точка за прием. Тоест мигрантите нямат основание да преминат от Беларус към Полша - те са в първа безопасна зона. Между другото първа безопасна зона се явяваше и Турция. И Лукашенко видя, че при Ердоган минава номерът и се опитва да приложи същия номер. Но тези времена приключиха преди 5 години.

Европа наистина вече не е същата, защото има сериозни промени в самите електорални нагласи на европейските граждани и много лидери, които имаха либерални позиции, загубиха своите места като лидери в своите държави. Вижда се различното отношение по този въпрос на г-жа Меркел, която отстъпва от поста канцлер, и нейните наследници. Виждаме предстоящи избори във Франция и президента Макрон в момента влиза в полето на г- жа Льо Пен, за да вземе крайните избиратели и да покаже, че Франция продължава да е силната държава в Европа," коментира Керемидчиев в разговор с Милена Милотинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase