Снимка: архив, БГНЕС
fallback

До 200 евро безвъзмездна помощ за закупуване на велосипед предоставя правителството на Кипър. Заявленията за нея се подават от днес чрез специално създадената за целта електронна платформа.

Българите, постоянно живеещи на острова, също могат да кандидатстват за субсидията, предаде БНР.

Новата програма е на стойност 570 000 евро и ще се изпълнява две години - до 2023 г.

200 евро е максималният размер на безвъзмездната помощ, която ще получат кандидатите за нов градски, шосеен или планински велосипед, като стойността му не трябва да надвишава 1000 евро.

800 евро е субсидията за велосипед за хора с увреждания при условие, че той струва до 4000 евро.

Според транспортния министър Янис Карусос предложената програма ще предизвика голям интерес и търсенето ще надхвърли очакванията.

Правителството подготвя още два плана - за безвъзмездна помощ за ремонт на велосипеди и за закупуване на електрически велосипеди.

Предвижда се също така да бъде разширена велоинфраструктурата, особено водещата до училища, спортни, търговски и административни центрове. Ще бъдат изградени закрити и безопасни велостанции.

Тези инициативи целят да насърчат използването на велосипеди като алтернативен транспорт в Кипър и са част от развитието в страната на устойчива мобилност, която е сред приоритетите на правителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 2 години

До човек от бъдещето,ама разбира се, може и в пещерите да се върнем или на дърветата. Още повече стрес ще освободим и подскачане ще има.

16

Анонимен

преди 2 години

Тука тез пари щяха да ги откраднат , велосипед нямаше да види никой , даже нямаше и да съобщят за такава програма

15

човек от бъдещето

преди 2 години

Това е бъдещето. В градовете ще се забранят ЛПС. Само таксита за стари и болни срещу болничен лист. Само ел.тротинетки и колела. Колите в музея. Не знаете в каква смрад живеете, шум и стрес и болести заради обездвижването поради колите. Периода от 1900 до 2030 се нарича в учебниците период на мръсните ЛПС.

fallback