Снимка: БГНЕС
fallback

Малка група свръхбогати хора биха могли да помогнат за решаването на проблема със световния глад само с част от нетната си стойност, казва директорът на Световната програма за храни на ООН.

Милиардерите трябва "да действат сега, еднократно", казва Дейвид Бийзли в интервю за CNN, цитирайки специално двамата най-богати мъже в света - Джеф Безос и Илон Мъск.

"6 милиарда долара, за да помогнем на 42 милиона души, които буквално ще умрат, ако не ги достигнем. Не е сложно", добавя той. "Но това е сърцераздирателно. Не ги карам да даравят пари всеки ден, всяка година - трябва да помогнат само веднъж."

"Състоянието на Джеф Безос само миналата година се увеличи със 64 милиарда долара. Моля го само за 10% от неговият годишен приход", казва още Бийзли. "Миналата седмица, само в един ден, състоянието на Мъск се увеличи с 6 млрд. долара. Само за 1 ден! За изминалата година състоянието на милиардерите в САЩ се е увеличило с 1,8 трилиона долара. Това, което искам от тях, е да дарят 3 - 6% от тези пари. Подкрепям това хората да трупат състояние, но и твърдо стоя зад това да се помага на онези, които са в нужда."

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск има нетна стойност от близо 289 милиарда долара, според Bloomberg, което означава, че Бийзли иска дарение от само 2% от състоянието му. Нетната стойност на американските милиардери се е удвоила от началото на пандемията, възлизайки на 5,04 трилиона долара през октомври, според прогресивните групи Institute for Policy Studies и Americans for Tax Fairness.

"Перфектната буря" от няколко кризи, като изменението на климата и пандемията от COVID-19, означава, че много нации "чукат на вратата на глада", казва Бийзли. Половината от населението на Афганистан - 22,8 милиона души - е изправено пред остра криза, според доклад на WFP, публикуван в понеделник. Развиващата се безработица и ликвидната криза означават, че страната е на ръба на хуманитарна криза и 3,2 милиона деца на възраст под пет години са изложени на риск, се заключава в доклада.

Поредица от нови доклади от администрацията на Байдън издаде строго предупреждение миналата седмица: Ефектите от изменението на климата ще бъдат широкообхватни и ще създават проблеми за всяко правителство. В докладите администрацията подробно описва как изменението на климата води до миграция - за първи път правителството на САЩ официално признава връзката между изменението на климата и миграцията. WFP предупреждава за това нарастване на движението в миналото, особено в региона "Сух коридор" в Централна Америка.

"Вземете например Съединените щати и региона в Централна Америка, Сухия коридор, Гватемала, Хондурас, Ел Салвадор и Никарагуа – само в тази област", ​​казва Бийзли във вторник. "Ние храним много хора там долу, а климатът вече се променя, причинявайки урагани и внезапни наводнения. Това е просто опустошително."

В Етиопия WFP изчислява, че 5,2 милиона души се нуждаят спешно от продоволствена помощ в региона Тигрей, където премиерът Абий Ахмед ръководи голяма офанзива срещу Народния освободителен фронт на Тигрей (TPLF) от миналата година. От тогава са убити хиляди цивилни, а повече от 2 милиона са разселени.

Хуманитарни организации като WFP се борят да доставят доставки на нуждаещите се в региона, което утежнява кризата.

"Не знам откъде вземат храната", казва Бийзли. "Свършихме горивото. Нямаме пари в брой, по отношение на плащането на нашите хора, парите ни свършват."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

130

Слънчарски

преди 2 години

Еми питайте всичките бедни какво биха направили, ако имат 1 милион долара. Поне 80% ще кажат: "Ще си купя Ферари и/или яхта!". И в крайна сметка тия пари пак ще отидат при богатите. Така че, даването на пари на вятъра няма никакъв смисъл. Трябва акъл, за да не прахосваш пари и да не си беден (следователно и граден). Затова се инвестира в училища и университети.

129

Анонимен

преди 2 години

Ако 6 милиарда долара решават световния глад, то защо са изхарчени в пъти по толкова и хората продължават да гладуват? И за колко време тия пари ще спасят? Ден, месец, година? Мерят ги в инвестиция в селско стопанство, която ще изкарва после продукция? Или в 20 цента на човек за храна, т.е. едно ядене? Понякога пропагандата плещи пълни глупости.

128

За да не се харчат

преди 2 години

Явно на световните пиявици вируса им излиза по-евтин от благотворителността!

fallback