Снимка: БГНЕС

Мъжът, който уби петима души при нападение с лък и стрела в Норвегия тази седмица, е предаден на здравните служби, съобщи прокуратурата в петък на фона на предположенията, че може да има психични проблеми.

"Той беше предаден на здравните служби в четвъртък вечерта след оценка на здравословното му състояние", заяви прокурорът Ан Ирен Сване Матиасен пред АФП.

Още по темата

Появиха се съмнения относно психичното здраве на мъжа, идентифициран като датския гражданин Еспен Андерсен Братхен, и дали той може да бъде държан правно отговорен за нападението.

Той е признал, че е извършил убийствата, предава БГНЕС.

В четвъртък започна психиатрична експертиза, която се очакваше да отнеме до няколко месеца.

Междувременно по-късно в петък съдия трябва да реши дали да задържи Братхен в ареста. Прокуратурата поиска той да бъде задържан за четири седмици, като първите две да бъде изолиран.

Ако съдията уважи искането на прокуратурата, той няма да бъде вкаран в затвора, а по-скоро ще бъде държан под медицински грижи, заяви прокурорът.

Въпреки че полицията заяви, че нападението вероятно е било терористичен акт, властите не изключват възможността за психични проблеми.

"Няма съмнение, че действителното деяние изглежда така, сякаш би могло да бъде терористичен акт, но е важно разследването да продължи и да установим мотива на заподозрения", заяви на пресконференция в четвъртък ръководителят на норвежката разузнавателна служба PST Ханс Свере Сьоволд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase