Снимка: архив, БГНЕС

Норвежката полиция даде нова информация за датчанина, задържан за снощното нападение с лък в малко градче, при което загинаха петима души, а двама бяха ранени. Той е приел исляма и според органите на реда се е радикализирал.

Вече е имало основания, още преди 2020 г., да се смята, че мъжът се е радикализирал, каза на пресконференция началникът на полицията Оле Северуд, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес. Жертвите му са четири жени и мъж, на възраст от 50 до 70 години, допълни Северуд.

Още по темата

Трийсет и седем годишният мъж, който живеел в Конгсберг, е заподозрян, че е стрелял вчера вечерта по хората на няколко места в градчето. Няколко от жертвите се намирали в супермаркет, каза полицейският началник.

Норвежката информационна агенция NTB, цитирайки полицията, предаде, че заподозреният е използвал и други оръжия освен лъка и стрелите.

При задържането му е имало "сблъсък" между полицаите и нападателя.

Двамата ранени са настанени в интензивно отделение. Единият е пострадал в супермаркета полицай, който не е бил на служба по време на нападението. По отзовалите се на сигнала полицаи е стреляно с лък.

Срещу заподозрения са повдигнати предварителни обвинения. Полицията смята, че нападателят е действал сам и не изключва терористични мотиви.

Органите на реда получили сигнал за нападението около 18.15 ч. вчера и арестували заподозрения около 30 минути по-късно, предаде БТА.

След нападението полицаите в Норвегия са получили нареждане да започнат да носят огнестрелните си оръжия - обикновено служители на реда в скандинавската страна не са въоръжени.

Йонас Гар-Стьоре, който днес ще стане премиер на Норвегия, нарече нападението "ужасяващо".

Конгсберг е градче с 26 000 жители на около 66 километра югозападно от норвежката столица Осло.

Атаката с лък е най-смъртоносната в Норвегия от 10 години. През юли 2011 година крайнодесният Андерш Брайвик уби 77 души по време на летен младежки лагер на Работническата партия на остров Ютьоя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase