Снимка: архив, БГНЕС
fallback

"Ще разбия и ще смачкам трафикантските мрежи. Клиентите им ще знаят, че могат да платят 1000 или 2000 долара и пак да не достигнат Гърция", закани се гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от агенция Франс прес.

В очакване на бежанска вълна от Афганистан Гърция изгражда мигрантски центрове по егейските острови.

Мицотакис заяви, че при необходимост властите могат да разширят 40-километровата ограда по границата с Турция по река Марица, но предупреди другите държави членки на Европейския съюз, че не бива да очакват Гърция да реши мигрантския проблем сама, предаде БНР.

Oще по темата

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди заяви, че досега не се наблюдава бежански поток от Афганистан. Вътрешно разселените афганистанци обаче са милиони и ще се увеличат още повече, ако хуманитарната помощ от чужбина не бъде увеличена значително, допълни той.

Същевременно гръцкият премиер Мицотакис съобщи, че Гърция и САЩ преговарят за удължаване на военното си сътрудничество с 5 години.

Сегашното споразумение между Атина и Вашингтон се налага да бъде подновявано ежегодно.

Кириакос Мицотакис изтъкна, че наред с разширеното сътрудничество с американците правителството му продължава да подкрепя инициативата на Франция за по-голяма оперативна самостоятелност на европейските военни.

Заради напрежението с Турция в източно Средиземно море миналата година управляващите консерватори в Гърция подеха мащабна и скъпоструваща програма за превъоръжаване на флота, авиацията и ракетните войски.

Предвижда се въоръжените сили да бъдат увеличени с 15 000 военнослужещи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Велика Франция

преди 2 години

Франция въоръжава Гърция с десетки изтребители. Турция кърши пръсти изнервено, а на Ердоган му се изтъни гласчето и мераците за гръцките острови.

14

Анонимен

преди 2 години

Така се управлява държава, а не с размахване на юмруче пред шадраванче.

13

гостенка

преди 2 години

Трудно се охранява гръцката граница по море с тия острови. Гърция прибра много, вече й е трудно и съм сигурна, че ще направят всичко възможно да се опазят. Те говорят за опазване на границите си, нашата Чашка и ска да отваря нови центрове....., Долу служебното правителство на Радев, долу Радев!

fallback