Снимка: БГНЕС
fallback

Броят на ранените при терористичната атака в супермаркет в новозеландския град Оукланд нарасна до седем души, трима от които в критично състояние. Това съобщи в събота премиерът на Нова Зеландия г-жа Джасинда Ардерн по време на онлайн брифинг за журналисти. "Седем души бяха ранени, трима са в критично състояние в болницата. Останалите са преминали лечение и сега се възстановяват вкъщи", каза тя. По -рано беше съобщено за шестима ранени, предаде БГНЕС.

Нападението бе извършено в петък, пристигналите на място служители на реда откриха огън по нападателя. Той почина на място. По-късно Ардърн заяви, че атаката е терористичен акт.

Oще по темата

Извършителят е 22-годишен гражданин на Шри Ланка, който пристигнал в Нова Зеландия през 2011 г. и попаднал в полезрението на новозеландската полиция пет години по-късно заради публикуване на екстремистки изявления във Facebook.

През 2018 г. мъжът беше арестуван на международното летище в Окланд заради опит да влезе в Сирия, а по-късно, в нарушение на условията за гаранция, се сдоби с нож и нападна персонала на поправителното учреждение.

Ардърн каза още, че терористът е бил освободен от затвора през юли тази година, след като излежал тригодишна присъда за опит за въоръжено нападение срещу служители на реда. В същото време над него било установено денонощно наблюдение, съгласувано лично от премиерката.

"В края на юли ми беше предоставена информация по този случай, а на 9 август обсъдихме варианти за действие, за да намалим риска, който този човек представлява за обществото. Използвахме всички налични инструменти, всички законови средства", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Талибан Ер-джолан

преди 2 години

Алах се нуждае от жертвите които му принасяме всеки ден, без тях той е мъртъв, злото живее в нас и чрез нас прокълнатите от мемет.!.

19

Анонимен

преди 2 години

Белият гражданин, на БГ, ако отиде там, ще го върнат още от летището, но доказаният престъпник, се разхожда свободно. Да ви имам демокрацията фалшива.

18

Анонимен

преди 2 години

Колкото повече чета такива новини и коментарите под тях, толкова повече започвам да харесвам израелците. Няма плюшени мечета, преговори, галене по главата и празнословие. Знаят им номерата и ги лекуват подобаващо, заобиколени са от половин милиард араби, а ония не смеят да гъкнат.

fallback