Снимка: архив, БГНЕС

Броят на турските граждани, желаещи да работят в Обединеното кралство, е нараснал тройно за една година, сочат официални данни. Това е в рязък контраст с напускащите Острова граждани на ЕС, предаде БНР.

До месец юни в рамките на година са били подадени 37 000 заявления за работа от турски граждани, пише вестник "Дейли телеграф", цитирайки правителствени данни. Това повече от тройно увеличение от предходната година се обяснява с желанието на турците да се възползват от отлива на европейци след Брекзит.

Главният редактор на издавания в Лондон турски вестник "Avrupa Gazette" Ватан Оз казва, че допълнителен стимул за потока от турски граждани е режимът на Ердоган. Според Ватан Оз много по-съвременно мислещи хора като лекари и студенти не искат да живеят повече в Турция и около 70 000 са напуснали страната за последните 5-10 години. Освен това във Великобритания, особено в Лондон, има огромна турска диаспора, която от 40 000 през 1996 г., когато е пристигнал Оз, днес е нараснала до 700 000.

Всичко това съвпада със завръщането на много граждани на ЕС по техните държави. Официалната статистика показва, че заради референдума за Брекзит само напусналите поляци например са 150 000, като тяхната страна се радва на голям икономически напредък през последните години, отбелязва "Дейли телеграф".

Турски адвокат в Истанбул, който помага на кандидатстващите, казва, че макар и много от молбите да са отхвърляни тенденцията, е ясна: турците искат да стъпят на британския пазар и да заменят европейците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase