Снимка: БГНЕС
Европейският съюз ще окаже финансова подкрепа на държавите-съседи на Афганистан държави при приемането на бежанци. Това заяви в интервю за вестник „Corriere della Sera“ върховният представител на ЕС по външни работи Жозеп Борел, пише БГНЕС.
 
"Възможностите на Европа имат своя предел и без тясно сътрудничество не може да бъде направено нищо. Съседните държави ще бъдат въвлечени към процеса по-рано, отколкото Европа. Така че да, това означава също предоставяне на финансова подкрепа на тези държави, така както беше с Турция", заяви ръководителят на европейската дипломация.
 
Той е на мнение, че Европа трябва да си извлече поуки от ситуацията в Афганистан, за да заздрави "трансатлантическите отношения и да ги направи по-балансирани". 
 
Борел подчерта още, че ЕС трябва "да се научи да работи като общност и да укрепи идеята за стратегическа автономия".
 
"В стратегическата външнополитическа концепция "Стратегически компас на ЕС" вие предлагаме създаването на европейско подразделение на сили за бързо реагиране (Initial Entry Force), което да може да действа бързо при извънредни ситуации. ЕС трябва да има възможност за намеса с цел защита на собствените си интереси, когато американците не желаят да се намесват", каза Борел. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase