Снимка: БГНЕС
fallback

Последни евакуации текат в Афганистан. Мярката е взета след предупреждението за опасност от терористично нападение в района на летището в Кабул.

„Прозорецът за евакуиране на хора от Афганистан се затваря“, обяви брититанският министър, отговарящ за въоръжените сили Джеймс Хийпи.

Той поясни, че информацията за готвеното нападение на аеропорта в столицата на страната е достоверна. Много държави призоваха гражданите си да напуснат района веднага.

Белият дом съобщи, че Съединените щати са извели от Афганистан около 13 400 души за последното денонощие. Германия е евакуирала над 5 200 души, от които 4 200 афганистанци.

Oще по темата
Правителството на Нидерландия обяви, че спира евакуационните полети от Кабул. Решението идва след предупреждение от американските военнослужещи - нидерландските представители да напуснат терминала в афганистанската столица преди изтеглянето на Съединените щати.

"Франция ще завърши операцията по изтеглянето на своите граждани и сътрудници афганистанци от Кабул до петък вечерта, съобщи премиерът Жан Кастекс", цитиран от Франс прес.

"След това няма да можем да евакуираме повече хора", подчерта Кастекс.

Унгария пък вече завърши изтеглянето на своите военни, граждани и афганистанци, които са им сътрудничили. За последните 24 часа Будапеща евакуира от Афганистан 540 души, предаде БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 2 години

Късно снощи Русия също приключи с евакуациите от Афганистан. Три тежки траспорта Ил-76 и един междуконтинентален Ил-62 се приземиха на подмосковното летище Чкаловский. Те докараха на руска земя руски, граждани на ОДКБ и даже украински граждани.

9

House M.D.

преди 2 години

Ероле, на език какъв в първото изречение словоредът е? Какво означава думата "аеропорт" в превод от суахили?

8

Анонимен

преди 2 години

НАПРАВИХТЕ ПЪЛЕН ИДИОТИЗЪМ В аФГАнистан честито. Да не мислите, че ще ви се размине.

fallback