Снимка: Bulgaria ON AIR

Планираното за 31 август изтегляне на военните сили от Афганистан е тема днес на извънредна видеоконферента среща на върха на Г-7, организирана от британското правителство.

Талибаните в Афганистан се обявиха против удължаване на срока за евакуация от Кабул и нарекоха датата 31 август "червена линия", която не може да бъде пресичана. Те няма да обявят състава на своето правителство, докато Съединените щати не приключат изтеглянето на войските си, стана ясно от изказване на двама техни представители, цитирани от Франс прес.

Още по темата

Необходимо е повече време за завършване на евакуацията, смята френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, чиято държава е обезпокоена от крайния срок 31 август, съобщи БНР.

А германският първи дипломат Хайко Маас е категоричен, че летището в Кабул трябва да може да се използва за евакуация и след изтеглянето на американските военни:

„Водим разговори със САЩ, Турция и други партньори в опит да продължим да използваме военното летище в Кабул за цивилни цели, за евакуация. Трябва да продължим да разговаряме и с талибаните, защото след изтеглянето на американските военни именно те ще имат основна роля“, каза Хайко Маас.

По думите му днес лидерите на Г-7 ще обсъдят и очакваната миграционна вълна от Афганистан.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Европейския съюз да помогне на съседни на Афганистан държави да спрат притока на мигранти към Европа.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 11 месеца

За тези *** трябва малко повечко дронове с ракети и ще подвият опашка, големите мъже

7

Анонимен

преди 11 месеца

Защо пускат фалибаните в Европа, защо пълнят Европа с фечка криминал? Толко ли е трудно да се направи закон "всеки нелегално влязъл, подлежи на депортация и перманнентна забрана да влиза в Европа. И докато си чака депортацията прави пътища да се отблагодари за издръжката"????

6

Анонимен

преди 11 месеца

Президента на Франция,Макрон,излезе пророк по отношение на НАТО-ОТАН,че алианса е една мъртва структура.Затова,според мен,на ЕС е нужна,добре въоръжена и силна собствена армия.В противен случай е обречен на разпад.Дано съм лош пророк,но индикации по отношение на стабилността(икономическа и политическа)вече има.Разнопосочните интереси на Запада САЩ и Великобритания вече дават своите отровни плодовеЕдин федеративен съюз от равноправни членове в Европа ще изглежда не само по могъщ ами и по значим