Снимка: БГНЕС
fallback

Годината на пандемията в Хърватия ще бъде запомнена след драматичния спад на БВП, но и с рекордния ръст на спестяванията на гражданите, съобщава БГНЕС като сепозовава на агенция Хина.

Според Хърватската народна банка, спестяването на домакинствата в Хърватия през 2020 г. е нараснало с 14,4 %, което означава, че хърватите заделят всяка седма куна, спечелена миналата година.

Колко необичайно висок е този процент на спестяване, показва фактът, че той надхвърля многогодишната средна стойност с почти 4 процентни пункта.

Основните причини за изключителните спестявания се крият в пандемията на коронавирус. Въведените епидемиологични мерки предотвратиха потреблението на някои стоки и услуги, а потреблението беше допълнително намалено поради предпазливостта на самите граждани, които също намалиха мобилността, съобщава Tportal.

Негативните икономически ефекти от пандемията повишиха несигурността относно сигурността на работните места и стабилността на доходите, което предизвика мерки за строги икономии.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Адам Смит

преди 2 години

Голяма част от хората преосмислиха начина си на живот. Спряха да харчат пари за излишни неща, а също така и се застраховат за една евентуална криза.

4

Анонимен

преди 2 години

За всяка страна в света ли ще има подобна "статия"?

3

Анонимен

преди 2 години

Сериозно

fallback