Снимка: БГНЕС

Корабът, който заседна в Суецкия канал, акостира на британския бряг с четири месеца закъснение.

„Евър Гивън“ предизвика най-голямото задръстване в историята на корабоплаването. Това се случи на 23 април. Стотици кораби няха блокирани, а други плавателни съдове трябваше поемат по различни маршрути.

В 16.30 часа вчера контейнеровозът акостира в пристанището на Филикстоу, привличайки десетки зрители по бреговете, някои с шезлонги и бинокли.

Корабът беше задържан от властите, отговарящи за канала повече от три месеца. Причината беше финансов спор за обезщетение.

Още по темата
"Евър Гивън" е нает и управляван от транспортна корабна компания "Евъргрийн Марийн" (Evergreen Marine). Той беше освободен през юли след сключване на споразумение между японския собственик (Shoei Kisen Kaisha Ltd) и властите на канала, пише БТА.

Споразумението беше подписано на церемония в град Исмаилия ден след като египетският съд отмени решение за изземване на кораба, дълъг 400 метра.

Договорена бе сума, която да покрива операцията по спасяване, разходите за забавен трафик по канала и загубените транзитни такси. Управата на Суецкия канал не разкри подробности за условията на споразумението, но се знае, че първоначално е била поискана компенсация в размер на 916 млн. долара, която по-късно е намалена на 550 млн. долара. Следващата дестинация на "Евър Гивън" е Хамбург, Германия.

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 1 месец

Мисията е изпълнена... ...ще рапортуват на МИ-6 ?!

8

Анонимен

преди 1 месец

Те тези стоки са станали "златни". Поне собствениците им да си гиполучат с "малко" закъснение.

7

МЧП

преди 1 месец

Браво! И товарите са съхранени свежи по всички международни норми и стандарти.