Снимка: БГНЕС

Германското правителство планира да прекрати безплатните тестове за коронавирус, след като достатъчно местни граждани бъдат ваксинирани, съобщи "Дойче веле".

Въпреки че 51% от населението е напълно ваксинирано, темпото се забавя.

Правителството ще спре да плаща за бързи антигенни тестове, след като достатъчен брой германски жители са напълно ваксинирани, съобщава "Билд".

Таблоидът цитира неназовани правителствени източници, според които двама министри настояват за промяната, която може и да стане факт от края на септември.

В момента германците са длъжни да представят отрицателен тест за коронавирус, ако искат да влязат в офиси, някои магазини и ресторанти и могат да се тестват безплатно. Местата за тестване бяха разширени през последните месеци, за да включват аптеки.

Финансовият министър и кандидатът за канцлер на лявоцентристките социалдемократи (СДП) Олаф Шолц и премиерът на Бавария Маркус Зьодер решително подкрепят мярката.

Безплатните тестове струват на правителството 3,4 млрд. евро.

Досега 51% от германците са напълно ваксинирани, но експертите казват, че това не е достатъчно, за да се предотврати четвърта вълна на пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase