Снимка: БГНЕС
fallback

Общ преглед

Със сълзотворен газ и арести отвърна турската полиция на гей парада в Истанбул. Събитието беше забранено от местните власти, но въпреки това много хора излязоха по улиците за да се борят за равни права.

Във видео на "Ройтерс" се вижда как полицията , облечена в тежка екипировка, бута и влачи хора. Някои от протестиращите размахват знамена с дъги, докато се събират за събитието в странична улица край централния булевард "Истиклял" в града.

Според съобщения в медиите са задържани около 20 души, включително фотожурналист.

През последните години турските власти многократно са забранявали събития на прайда. Преди това хиляди хора участваха в парада в Истанбул.

Турция отдавна е кандидат за присъединяване към Европейския съюз, но процесът от години се бави заради напрежението по различни въпроси, включително правата на човека.

В четвъртък мнозинството от лидерите на Европейския съюз обещаха да продължат да се борят срещу дискриминацията към ЛГБТИ общността в съвместно писмо на фона на конфликт с Унгария, чийто парламент миналата седмица одобри законопроект, който забранява разпространението на материали в училищата, смятани за насърчаване на хомосексуалността или промяната на пола. .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

geri

преди 2 години

тази *** гад требва да бъде избита!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

26

Анонимен

преди 2 години

За тюркийето само гей паради, те и без друго са такива.

25

Подкрепа

преди 2 години

До Гай *** Много правилно казано за кувьозите- събираме капачки, а за левите китки-се дават направо стотици хиляди, да си веят продънените дирници по улиците и полицията да ги пази от народната любов. Криворазбрана цивилизация ...

fallback