Снимка: БГНЕС

Facebook съобщи, че за две години е блокирал профила на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Профилът му е блокиран до януари 2023 г., когато социалната мрежа ще реши дали да го разблокира.

Забраната бе въведена през януари тази година след инцидентите на Капитолия, когато привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса. При сблъсъците имаше ранени и няколко души загинаха.

Решението е взето след критика на надзорния съвет на компанията, става ясно от прессъобщението.

„Ние спираме работата на неговите акаунти за две години, като броенето започва от 7 януари тази година”, пише в текста. След края на този период ръководството на социалната мрежа ще потърси експертно мнение, за да се направи оценка дали създаденият от Тръмп „риск за обществеността” е намалял.

„Ние ще проучим външните фактори, включително случаите на насилие, ограниченията за мирно събиране и други признаци на граждански вълнения. Ако преценим, че все още съществува риск за обществената сигурност, можем да удължим ограничението за определен период от време и да продължим преценката на тази мярка, ако рискът не намалее”, заявяват от компанията.

Освен това, ако след свалянето на блокадата Тръмп отново наруши правилата на социалната мрежа, „ще бъде приложена строга система за бързо увеличаващи се санкции, включително до пълно закриване на страницата и акаунтите му”.

От Facebook са категорични, че при публикуването на съобщения няма да правят изключение от правилата за политици.

В документа се разясняват правилата на компанията, според които някои публикации, нарушаващи правилата на социалната мрежа, може да не бъдат изтрити, тъй като имат „новинарска стойност”.

Накрая, когато бъде оценявано съдържанието за новинарска стойност, няма да се прави разлика между съдържанието, публикувано от политици и това, публикувано от други граждани, подчертават от Facebook. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase