Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Ирак, че страната му ще "прочисти" лагер за бежанци, който, според него, осигурява безопасно убежище на кюрдските бойци. По този начин той заплаши да вкара военната кампания по-навътре в иракска територия, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Евронюз".

През последната година турските сили засилиха атаките срещу бази на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, насочвайки огневата си мощ и набезите основно върху територия до 30 км навътре в Ирак.

Според Ердоган, лагерът Махмур, разположен на 180 км южно от турската граница, в който в продължение на повече от две десетилетия са настанявани хиляди турски бежанци, е "инкубатор" за бойци и трябва да бъде преодолян.

"Ако ООН не го прочисти, ще го направим ние като член на ООН", каза Ердоган, добавяйки, че Анкара смята, че Махмур представлява толкова голяма заплаха, колкото крепостта на ПКК в планините Кандил на север.

"Колко време трябва да търпим за това?", попита Ердоган в интервю за държавната ТРТ.

Високопоставен иракски служител каза пред Ройтерс, че Турция се е оплакала миналата седмица пред Багдад от „терористични действия срещу Турция, предприети от ПКК от лагера им в Махмур“.

Ръководителите на службите за сигурност и местните служители са направили проверка и са докладвали на правителството, че лагерът Махмур е контролиран от бойци на ПКК, които не позволяват достъп до правителствените сили, каза служителят.

Лагерът е създаден през 90-те години, когато хиляди кюрди от Турция са пресекли границата, което, според Анкара, е било организирано от ПКК.

Махмур се използва като един от логистичните центрове при атаки срещу Турция или турските въоръжени сили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 2 години

Константинопол отново трябва да е гръцки а беломорието - Българско

14

Bay Hoy

преди 2 години

До Анонимен 7По тази твоя желязна логика разбирам, че изгаряш от желание съвсем скоро да живееш в република Maнгуcтан - до няколко години те ще са мнозинство в България.ЧЕСТИТО !!!

13

Анонимен

преди 2 години

Най-добре е Ердоган да прочисти бежанския лагер Кремъл в Москва.

fallback