Снимка: БГНЕС
Най-високото ниво на покачване на водата от началото на наблюденията през 1902 г. е регистрирано в Рио Негро, който е един от притоците на Амазонка. Според префектурата Манаус, разположена на брега на реката, водата е достигнала марка от 29,98 метра, пише БГНЕС.
 
"Разбира се, това е сериозно предизвикателство за нас, но благодарение на планирането и организацията, ние успяваме да намалим последиците от това наводнение, което днес достигна исторически белег", цитират думите на кмета Давид Алмейда от пресслужбата на кметството.
 
Префектът обясни още, че местните спасители участват в премахването на последиците от наводнението, което засегна 24 хиляди семейства в 15 области на мегаполиса. През последните 40 дни реката започна да прелива и бяха оборудвали над 9 км мостове и прелези. Застоялата вода се третира редовно за борба с насекомите, пренасящи болести. Жертвите получават субсидия за наем на временно жилище.
 
Според спасителите 58 от 62 общини в щата Амазонас са засегнати от наводнението, а около 455 хиляди души са били в зоната на бедствието.
 
Предишното максимално покачване на водата в Рио Негро - 29,97 метра - е регистрирано през 2012 г. Седем от 11-те най-тежки наводнения, свързани с Рио Негро, са настъпили през 21 век, припомня вестник „Глобо”..
 
Основната причина за наводнението са обилните валежи в басейна на Рио Негро. В същото време, според еколозите от Националния институт за амазонски изследвания и техните колеги от британския Лийдс, това е следствие от изменението на климата. Те показват, че между 1990 и 2015 г. е имало повишаване на температурата на водата в Атлантическия океан, докато в Тихия океан водата, напротив, е охладена. Те смятат, че разликата в атмосферното налягане над тези водни обекти е довела до образуването на повече дъждовни облаци и увеличаване на валежите в района на Амазонка, което е причинило наводнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase