Снимка: Pixabay
Повече от 1/3 от смъртните случаи от топлинен удар в света имат връзка с глобалното затопляне. Това показват последни проучвания за изменението на климата, предаде БНР. В проучване, публикувано в списание “ Nature Climate Change”  учените  разглеждат смъртни случай причинени от топлинен удар в над 730 града по целия свят от 1991 до 2018 г. Според изчисленията им 37%  от тези случаи са причинени от по-високите температури.
 
Учените смятат, че по-високите температури причиняват смъртта на около 9700 души годишно в наблюдавани 732 града, но в световен мащаб реалният им брой е много по-голям.
 
За САЩ около 35% от топлинните смъртни случаи могат да бъдат свързани с изменението на климата, установява проучване. Това са повече от 1100 смъртни случаи годишно в около 200 американски града.
 
Хонолулу има най-висок процент от топлинните смъртни случаи, които се дължат на изменението на климата – 82%.
 
Хората продължават да се нуждаят от доказателство, че изменението на климата засяга нашето здраве – това проучване директно отговаря на въпроса, използвайки научните епидемиологични методи и данните, които авторите са натрупали за анализ, казва д-р Джонатан Патс от университета в Уисконсин. Според д-р Патс продължаваме да мислим, че промените в климата са нещо абстрактно, а всъщност те започват все повече да имат влияние върху нас. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase