Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Президентът Александър Лукашенко обвини "зложелатели" на Беларус в опит да задушат страната му, съобщи Ройтерс, като се позова на информационна агенция БелТА.

В първите си коментари след принудителното кацане на пътнически самолет на ирландската авиокомпания "Райънеър" в Минск, предизвикало остра международна реакция, Лукашенко защити действията на бившата съветска република.

Oще по темата

В отговор на критиките президентът осъди  атаките срещу страната му, при които според него са били преминати много червени линии, посочва Франс прес, позовавайки се също на беларуската държавна осведомителна агенция.
       
"Нашите недоброжелатели в чужбина и в страната промениха методите си за атака срещу държавата ни. Те прекрачиха много червени линии, преминаха границите на здравомислието и на човешкия морал", заяви Лукашенко в реч пред парламентаристи и други висши представители на властта.
      
Президентът осъди "модерната хибридна война" срещу Беларус, която нарече "място за експерименти", която ще продължи в източна посока.
      
Лукашенко редовно обвинява американците и европейците, че се стремят да го свалят, а после да нападнат Русия на Владимир Путин, основния му съюзник, припомня АФП.
      
"Действах законно, защитавайки хората си", каза той. Обвиненията, че е изпратил изтребител МиГ-29, за да принуди самолета на "Райънеър" да кацне, според него са "абсолютна лъжа". "Мисията на изтребителя бе да установи връзка, да придружи пътническия самолет при кацането му в случай на спешна ситуация", обясни беларуският лидер.
      
На борда на самолета, кацнал по спешност в Минск, е имало по думите на Лукашенко терорист и други страни са знаели за това. Сигналът за бомба в самолета е дошъл според президента от Швейцария, съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизия АТН.
     
Беларуският лидер каза, че всеки ден в страната му има предупреждения за бомби за училища, университети, предприятия. Според него се изпращат заплахи и за бомби в самолети "от ай пи  адреси в Полша, Литва и Латвия. Във всеки случай сме реагирали адекватно на получената информация", добави той.
      
Беларуският президент предупреди, че ако в страната му започне въоръжен конфликт, ще има риск от световна война. Той прикани чуждестранните държави да не се опитват да дестабилизират обстановката в страната му.

"Обръщам се към цялата световна общност: няма смисъл да бъде разклащана Беларус! Ние сме малка страна, но ще отговорим адекватно. В света има подобни примери. А преди да правите резки необмислени движения, спомнете си, че Беларус е центърът на Европа. И ако тук нещо пламне, това е поредната световна война", каза Лукашенко.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

ББ

преди 2 години

хаха,Народа на Беларус те презира и ще останеш в Историята му като убиец и престъпник...дори не го осъзнаваш,световна... ти и "гвардията" ти убиваща Народа си ли?това си е за атака от 6 американски флот...това е геноцид и престъпление срещу човечеството!компромисите с подобни раждат хитлеровци!компромисите са слабост на политиците,носещи геноцид над Човечеството!това е престъпление срещу Човечеството!!!убийци заплашват Човечеството с още...и путин ги защитава...дори4 не е фашизъм вече!!!Атака..

67

fact

преди 2 години

ше те наврат у *** *** за удоволствие и за да се позабавляват с тебе.

66

Анонимен

преди 2 години

Ако Лукашенко клекне на ЕС и САЩ то тогава Беларус ще прави Трактори '' Беларус'' колкото днес България прави Автобуси '' Чавдар ''' !!!!

fallback