Самолетът на румънския диктатор Николае Чаушеску се предлага на търг в Румъния, съобщи CNN. Началната цена на самолета Rombac е 25 000 евро. Търгът ще се проведе на 27 май.

В същото време самолетът, поради своята рядкост, е признат за съкровище на националното културно наследство и новите собственици няма да могат да излетят от страната на него, а и са задължени да го поддържат изрядно.

Два такива самолета ще бъдат пуснати на търг наведнъж. Вторият от тях возеше бившия румънски президент Йон Илиеску, който дойде на власт след свалянето на Чаушеску.

119-местният Rombac 1-11 е използван за официални полети на Чаушеску от 1986 до 1989 г. Построен е в Румъния по лиценз на British Aircraft Corporation през 80-те години. Неговите двигатели Rolls-Royce са произведени по лиценз на местни фабрики.

Николае Чаушеску ръководеше Румъния от 1965 до 1989 г., управлението му завършва с държавен преврат. Той се опита да избяга, но беше заловен, изправен бе пред съд и застрелян заедно със съпругата си./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase