Снимка: Pixabay
Експерти предлагат да бъдат направени законови промени, с които да се ограничи скоростта до 30 км/ч в районите със споделено движение на автомобили, велосипедисти и пешеходци в градовете, предаде БНР.
 
Предложението идва по време Шестата седмица за безопасност по пътищата, обявена от ООН под наслов „Улици за живот“.
 
Инициативата е организирана с цел да се привлече вниманието на властите към намаляването на скоростта в контекста на Десетилетието на действие за пътна безопасност, казва Етиен Крюг от Световната здравна организация.
 
"След първото десетилетие на кампанията видяхме сериозен спад на смъртността на пътя в някои държави - между 20 и 50 %. Ключът към тези постижения беше политическата воля.  Така че в началото на това десетилетие сме убедени, че можем да постигнем заложените 50 % намаление на смъртността по света, като променим транспортната система от такава, базирана на автомобилите, на система, която е по-здравословна. Ходенето пеша, колоезденето и общественият транспорт трябва да заемат повече място в транспортната система".
 
Необходимо е да се създадат нискоскоростни улици в градовете с ограничение от 30 км/ч, съветва Алина Бурлаку, главен транспортен експерт в Управлението на пътната безопасност към Световната банка.
 
"Ако намалим скоростта само с 2%, бихме спасили над 100 000 живота, загубени в катастрофи всяка година. Представете си ефекта, ако намалим скоростта с 10 % - ще спасим над половин милион животи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase