Снимка: БГНЕС

При нови сблъсъци снощи между израелски полицаи и палестински демонстранти бяха ранени над 90 души в няколко квартала на Източен Ерусалим, съобщи Палестинският Червен полумесец. Това стана ден след най-големите изблици на насилие за последните няколко години в Свещения град, които породиха опасения от нова ескалация на насилието, съобщи БТА, позовавайки се на Франс прес.

Според спасителните екипи повечето от ранените, сред които има и непълнолетни, са пострадали от гумени куршуми и шокови гранати. Израелските сили на реда използваха и водни оръдия да разпръснат палестинците, някои от които ги замеряха с предмети.

Ракета бе изстреляна от ивицата Газа към Израел, който обяви, че е нанесъл удари по позиции на ислямисткото движение "Хамас".

Снощи на Площада на джамиите - третото по святост място за исляма, наричано Храмов хълм от евреите - десетки хиляди палестинци отидоха на молитва след ифтара, вечерята след дневния пост по време на рамазана. Имамът на джамията "Ал Акса" призова вярващите да запазят спокойствие, съобщи журналист на АФП от мястото на събитието.

Но в квартал Шейх Джара, театър на ежедневни протести срещу възможното прогонване на палестински семейства от домовете им в полза на израелски заселници, демонстранти излязоха по улиците и започнаха да замерят с предмети силите на реда, които отговориха с лютив газ.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 месец

Значи правота е в силата.А тя силата си сменя приоритетите ненадейно.

18

Анонимен

преди 1 месец

Целта е да се предотврати пълната евакуация на мюсюлманите в квартал Шейх Чера, за да се задържат семейства тук и да се провери дали принадлежат към този квартал. Освен това трябва да се върнат домовете им на семействата на ал-Кюрд, Гауи и Ханун, които са били насилствено изселени през 2008-2009 г.Утре се очаква провокация на незаконите заселници готвят се да нахлуят в двора и на джамията Ел Кудс.

17

Истина

преди 1 месец

Непрофесионално неморално противно на правдата и мира и противозаконно е бг медии да разпространяват лъжите клеветите и фалшивата антисемитска пропаганда на ислямските терористи срещу правовата и демократична Израел и нейните сили на реда. Ако търсите истината трябва да питате не ислямските терористи - окупатори, убийци, лъжци, клеветници корумпирани престъпници защото те винаги приписват престъпленията си с измама на невинните си жертви т.к така съдействате на престъпността на терористите