Снимка: БГНЕС
fallback
В английския град Бристол се стигна до тежки сблъсъци по време на протест, организиран срещу плановете на правителството за даване на по-големи правомощия на полицията за справяне с мирни демонстрации. Има ранени полицаи и подпалени полицейски коли, уточни БНР.
 
Близо хиляда протестиращи се събраха в центъра на Бристол, въпреки предупреждението на полицията, че подобни прояви не са разрешени в условията на локдаун. Сравнително мирният протест обаче прерасна в насилие. Протестиращите обкръжиха полицейски участък, изписаха с графити сгради и полицейски автомобили, подпалиха два от тях, изпочупиха стъклата на участъка и хвърляха фойерверки и бомбички по кордона от тежковъоръжени полицаи. Полицията се опитваше да избегне намеса до последния момент. Има съобщения за служители на реда със счупени ръце и ребра. На помощ се притече конна полиция, за да разпръсне демонстрантите. 
 
Председателят на Федерацията на полицаите в Ейвън и Съмърсет Анди Родик нарече тези, които са нападнали полицаите, "тълпа от животни". Той допълни, че това е безпрецедентно насилие. По негова информация повече от шест полицаи са ранени. Все още няма сведения дали са извършени арести.
Oще по темата
 
Министърът на вътрешните работи Прити Пател заяви, че случилото се е неприемливо. "Безредието и хулиганските прояви никога няма да бъдат толерирани", написа Пател в "Туитър". 
 
Полицията е категорична, че подстрекателите ще бъдат идентифицирани и изправени пред закона. Много от протестиращите бяха с маски на лицата. Можеха да се видят плакати с надписи като "Не на британската полицейска държава" и "Свободата на протест е в основата на демокрацията". 
 
Кметът на Бристол Марвин Рийс каза, че разбира недоволството към Законопроекта за полицията и престъпността, но разбиването на сгради в центъра, коли и нападането на полицаи няма да намали вероятността законодателството да бъде одобрено в парламента
 
В момента събирането на повече хора на едно място е забранено заради локдауна за COVID-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 3 години

Както винаги политика се иссира а потърпевши са хората от двете страни. Трябвало е да обградят парламента и да потрошат някой друг политик...

27

Анонимен

преди 3 години

тези промени не са случайни явно смятат да се борят с вируса по дълго от колкото хората могат да понесат.без трепане хората няма да си върнат свободата.

26

Анонимен

преди 3 години

Тази "тълпа от животни" ви плаща заплатите.

fallback