Снимка: БГНЕС

В Лондон стотици хора взеха участие в ново бдение, този път в района на парламента, по повод убийството на Сара Еверард въпреки предупреждението на вътрешния министър Прити Пател за спазване на правилата на локдауна.

Прити Пател заяви, че разбира обществения гняв, но призова хората да не протестират, защото това е нарушение на разпоредбите за събирания и социална дистанция. Тя допълни, че е започнала разследване на агресивните действия на полицията в неделя, когато няколко жени бяха изведени с белезници от предишното бдение, предаде БНР.

Още по темата

Кореспондент на Би Би Си съобщи, че снощи е имало много по-малко полицаи отколкото в неделя, които са били доста по-пасивни, подобно на протестите преди време на движението Black Lives Matter. Шефът на лондонската полиция Кресида Дик отказа да подаде оставка след острите критики за неадекватни действия на полицаите.

Премиерът Борис Джонсън бе председател на заседание на работната група по наказателно право късно снощи, след което последва изявление, че ще бъдат взети незабавни мерки, за да се гарантира сигурността на жените и момичетата. За целта ще бъде удвоен размерът на фонд „По-безопасни улици“ до 45 милиона паунда, който предвижда мерки по места, включващи по-добро осветление и видеонаблюдание. Стартира и проект под название Vigilant, който предвижда униформени и цивилни служители да следят и идентифицират съмнителни типове около нощните клубове и барове.

Тялото на 33-годишната Сара Еверард, маркетинг мениджър по професия, бе открито в гора в графство Кент. 48-годишният полицай Уейн Казънс е обвинен в нейното отвличане и убийство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase