Снимка: БГНЕС
fallback

Турция се оттегля от Истанбулската конвенция, чиято цел е да защити жените от насилие.

Конвенцията, която предвижда съдебно преследване и криминализиране на домашното насилие, беше подписана от Турция още през 2011 година. Противниците на документа смятат, че той подкопава семейството, недоволни има и от заложената концепция за равенство на половете.

Турция няма официална статистика за убийствата на жени, но по данни на СЗО, 38% от жените в страната са жертви на домашно насилие. Решението стана повод за масови протести в Истанбул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Тикволандия

преди 3 години

До Анонимен 45: Проблема на конвенцията не е в това, коя дума се използва за пол, а в това, че се говори за пола като са социален, а не физически. А това е неприемливо. Който се е родил мъж, трябва да бъде мъж, Която се е родила жена, трябва да бъде жена. Срещу природата не може да се върви. И най-нечестното в тази гнусна спекулация с пола, е че е пакетирана заедно в въпроса за борбата за домашното насилие.

40

ку40

преди 3 години

не сме средновековието, жените които са малтретирани имат вече възможноста да си сменят пола и те да бият

39

Анонимен

преди 3 години

До ФактАми естествено е, че сте будали, защото "***" е една от двете думи на английски за пол - мъжки или женски. "Трансджендър" е друга работа, но в ИК никъде не се поменава. Няма дори и намек. Другата дума за пол е прекалено двусмислена "sex" и затова се избягва в документи. Ама като има будали, ще се намери някой да се възползва от тях.

fallback