Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко лично е поръчвал убийствата на свои опозиционери, избягали зад граница. Това стана ясно от запис, публикуван от сайта EUObserver. Една от мишените, журналистът Павел Шеремет, загина след като колата му бе взривена в Киев.

Смята се, че на тайно записаният аудио файл, който датира от 2012 г., се чува гласът на Вадим Зайцев, ръководител на белоруската служба за сигурност КГБ по това време.

На записа той казва на членовете на елитното звено Alpha Group, че Лукашенко "чака" убийствата да продължат и е отделил 1,2 милиона британски лири, за да ги финансира. По думите му, отровите и експлозивите трябва да се използват срещу враговете на президента, включително тези, които са избягали в Германия.

Зайцев казва на агентите да убият Павел Шеремет, беларуски репортер, който загина през 2016 г., когато колата му експлодира в Киев.

"Трябва да работим върху Шеремет", казва гласът, идентифициран като Зайцев. "Той е голям проблем. Ще поставим бомба и този плъх ще бъде разкъсан на парчета - крака в едната посока, ръце в другата." Според ръководителя на КГЛ, автомобилната бомба ще сплаши чуждестранните критици.

Руските и украинските служби за сигурност също са обвинени в съучастие в смъртта на Шеремет. Случаят остава неразрешен.

24-минутна извадка от разговорът беше публикуван от EUObserver, уебсайт със седалище в Брюксел. Записът е предоставен от Игор Макар, бивш офицер от специалните служби на Беларус, който дезертира през 2006 г.

Макар, който живее в скривалище в Европа, каза, че е получил аудиофайла от контакти в службите за сигурност през 2012 г. Той решва да ги публикува, за да подкрепи неотдавнашните протести на опозицията срещу режима на Лукашенко. Бившият офицер е заявил, че е готов да свидетелства в съда, че записът е истински, пишат от The Times.

Сред тези, които също са посочени като мишени, са Олег Алкаев, бивш директор на затвор, Владимир Бородач, който е бил полковник от специалните сили, и Вячеслав Дудкин, някога шеф на отдела за борба с корупцията. По време на предполагаемия заговор и тримата живеят в Германия.

На записът шефът на КГБ казва, че е жизненоважно да няма съмнения, че белоруската служба за сигурност е участвала в опити за убийства в Германия. "Важно е  никой да не мисли за КГБ", казва Зайцев. "Ясно е как бихме могли да удавим или да застреляме някого. Но как да инициираме случаен взрив, как да започнем палежи и да не оставяме следи зад себе си? "

Олег Алкаев казва, че германската полиция го е предупредила през 2012 г., че животът му е в опасност.

"Германската полиция ми каза, че може да гарантира моята безопасност в Германия, но ме посъветва да не напускам страната", сподели той пред EUObserver. Не е ясно дали КГБ се е опитало да убие Бородах или Дудкин. И двамата мъже са все още живи.

Източник от западното разузнаване каза пред EUObserver, че записът изглежда е истински. Базиран в САЩ медиен съдебен експерт заяви пред уебсайта, че няма индикации, той да е фалшив.

Зайцев, който оглавяваше КГБ от 2008 до 2012 г., сега е ръководител на телевизия "Космос", пролукашенко канал в Беларус. Нито той, нито президентът са коментирали записа.

Най-малко осем протестиращи са убити, а стотици са измъчвани от полицията, тъй като през август започнаха масови демонстрации срещу режима на Лукашенко, подкрепен от Русия. Лукашенко нарече протестиращите "плъхове".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase