Снимка: БГНЕС
fallback
Десетки хиляди привърженици на опозицията вчера излязоха на демонстрация в арменската столица Ереван. Те настояват за оставката на премиера Никол Пашинян, който в момента е критикуван заради сключеното от него споразумение за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, съобщиха "Асошиейтед прес" и "Франс прес".
 
Над 20 000 души се събраха в центъра на Ереван в ранния следобед вчера. Те искаха да изразят недоволството си от сключеното от Пашинян споразумение, с което на практика Армения призна победата на Азербайджан в конфликта в Нагорни Карабах, койт опродължи шест седмици.
 
Демонстрантите носеха плакати с надписи "Никол е предател" и скандираха: "Никол, махай се".
 
От началото на демонстрациите срещу премиера Пашинян това е една от най-сериозните протестни прояви, отбелязва "Франс прес".
Oще по темата
 
По силата на споразумението между Баку и Ереван, подписано под егидата на Русия на 9 ноември, Армения се съгласи да предаде на Азербайджан значителни територии, намирали се допреди това под неин контрол. Много арменци възприемат споразумението като национална катастрофа и настояват Никол Пашинян да подаде оставка.
 
Участниците в демонстрацията в центъра на Ереван носеха арменски знамена и портрети на арменски войници, загинали на фронта.
 
"Никол е политически труп. Нямам намерение да последвам един труп по пътя му към гроба. Заради него страната ни и народът ни бяха ранени по такъв начин, че ще са ни нужни няколко поколения, за да може раните да зараснат", казва пред "Франс прес" 49-годишната демонстрантка Мания Хачатрян.
 
Според споразумението от 9 ноември Армения се задължи да предаде на Азербайджан районите на Лачин, Калбаджар и Агдам, които от 1994 г. досега бяха извън контрола на Баку.
 
Протестната акция приключи пред правителствената вила на премиера Пашинян, където опозиционните политически сили обявиха, че ако до 8 декември той не подаде оставка, те започнат демонстрации в цялата страна, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Турчин

преди 3 години

До Българин; Сега идва и вашият ред. Досущ както лигавите арменци. Без Русия, Сърбия, Черна гора, Гърция. Насаме, гърби в гърди. Да видим дали ще издържите 44 дена както арменците или ще си свалите гащите още на 4-тия ден. Поживьом и увидим. Защото и от вас, както и ат арменците й втръсна на Русия. Остави ви насаме със съдбата ви. Сега любима на Русия е Сърбия.Помнете ми думата и ако съм на вашето място не бих предизвикал съдбата.Пашинян сам го каза "Не е лисно да воюваш с турчин".Помнете това

32

Българин

преди 3 години

До ТурчинДа не сме ви сърбали "милосърдието" - да ти повярвам!При бой гърди- в гърди насаме досега не сме видели нещо особено с турците.Та ко речи?

31

Турчин

преди 3 години

Пашинян си го призна "Щом е толкова лесно елате вие да се биете с турците". Една историческа истина,че боят гърди в гърди насаме с турците не е желан за такива мижави,страхливи,гадни,кръвожадни,малки,подли,лъжливи,грабливи племена като арменците.Те са по-способни да правят засади(пусии), да нападат в гръб, да колят и убиват мирно население от старци,деца и жени и когато дойде ред да платят за всичко това да се крият зад кръста и Русия.Този път не им провървя.Вече 100г. ще бягат от турчина,сто го

fallback