Кадър: Bulgaria ON AIR

Толерантност или терор? Как ще се справи Европа с атаките на радикализираните екстремисти?

"Европа е много назад от всичко, което се случва. Няма да можем да се справим с това, което предстои. Имаме много различно мислене от арабското и мюсюлманското. Ние не можем да наложим европейското мислене върху мюсюлманите и да им кажем как да живеят", заяви журналистът Мажд Алгафари в ефира на "Денят ON AIR".

Експертът по международна сигурност Димитър Гърдев изрази мнение, че Австрия се справя сравнително добре с овладяването на терористичната заплаха.

"В Ница терористът е дошъл от Северна Африка, докато този във Виена е роден там. Австрия се справяше донякъде добре с нещата. Страната взе много сериозни мерки срещу разпространяването на радикални идеологии. Тяхното Министерство на културата задължи имамите да се явят на изпит. Всичко се случва на немски език там. За този терорист имаше сигнали. Курц реформира из основи службата за сигурност на Австрия, защото се оказа, че тези сигнали не са били отчетени. Терористът е бил с албански произход", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Алгафари от своя страна каза, че ситуацията с гетата в Европа е изключително сложна и интегрирането на тези хора към всекидневния живот на европейците е много трудоемко. По думите му има много неправителствени организации, които насърчават този проблем. Според него хората в гетото имат еднаква идеология, начин на живот, обичаи, традиции. Той изтъкна, че полицаите не смеели да влязат в което и да е ромско гето у нас, защото се страхували.

Димитър Гърдев пък изтъкна, че трябвало да се вземат мерки в две насоки.

"Това, което виждаме като спор между президента Макрон и Ердоган, е нещо като преднамерена екзалтация. Трябва да има мерки в две насоки. Едната е в културно-информационен аспект. Другата трябва да бъде в дългосрочен план - сериозната работа на службите за сигурност. В САЩ, Русия и Израел имаше много сериозни атентати. Заради превантивната работа те намаляха значително. В исляма има много секти - голяма част от мюсюлманите не признават салафизма и уахабизма", обясни експертът.

Мажд Алгафари допусна, че службите за сигурност в Европа са подценили терористичната заплаха като цяло. Те знаели за какво става дума, но не се справяли достатъчно добре. Според него недостигът на кадрови ресурс можел да бъде обяснение за този феномен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase