Снимка: архив, БГНЕС
fallback

🔴The clearest images of the assailant shooting around in #Viennapic.twitter.com/p480DacBHo

— Turkey In The World (@TRintheworld) November 2, 2020

 

 

Ликвидираният във Виена стрелец е бил член на „Ислямска държава“, съобщи австрийският вътрешен министър Карл Немахер.

Мъжът е носел фалшив шахидски пояс, бил е въоръжен с автомат.

Има информация за атентатор, който се е самовзривил, друг е бил убит от полицията, акцията на силите за сигурност продължава разследването.

Трима души бяха убити и 14 ранени при атентати в австрийската столица Виена снощи. Шестима от пострадалите са в тежко състояние.

Нападенията започнаха със стрелба малко след 20 ч. на оживена улица. На други пет места в централната зона на Виена е имало нападения, едно от тях е близо до главната синагога, друго - до операта. Полицията е застреляла един от нападателите.

Австрийският вътрешен министър Карл Нехамер заяви, че нападението в центъра на Виена вероятно е терористичен акт. Все още не е ясно дали целта на нападението е синагога, предаде БНР.

Oще по темата

Няколко жертви и много ранени – така Даниел Мелхер от спасителните екипи обобщи информацията пред агенция АПА. По негови данни в болници са настанени най-малко 15 ранени.

„Нападението не е приключило, провеждаме мащабна операция на специалните части. Смятаме, че нападателите са повече от един“, заяви вътрешният министър Нехамер.

Полицията съобщи, че единият от нападателите е убит, а втори – арестуван.

Министърът на вътрешните работи допълни, че нападателите са използвали автоматични оръжия на общо шест различни места.

Стрелбата е станала в оживения район на "Шведенплатц“ в последната вечер на наложения днес вечерен час заради пандемията.

Според очевидци в центъра на Виена е имало много хора. Полицията е блокирала района. Всички са предупредени да не напускат домовете си, да избягват центъра на Виена и градския транспорт, както и да не публикуват снимки и видеоклипове в социалните мрежи.

Имаше предположения, че основна мишена на атаката е била централната синагога в австрийската столица. Тя е била затворена, а живеещ в нея равин, цитиран от Ройтерс, разказва, че чул изстрели и впоследствие видял през прозореца как нападателите тичат и стрелят по близки барове и ресторанти.

Армията ще охранява определени локации в столицата, за да може полицията да се съсредоточи в издирването, каза австрийският канцлер Себастиан Курц, според когото става въпрос за "отвратителна атака", извършена от професионално подготвени хора с автоматични оръжия.

Към момента няма данни за пострадали български граждани.

Посолството ни е във връзка с местните власти, съобщават от външното ни министерство.

Реакции от света

Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнования след серията от терористични атаки снощи в австрийската столица в профила си във Facebook. Това направи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Важно е в такива моменти да бъдем единни и заедно да дадем отпор на насилието и терора!", написа Борисов.

Европейският съюз осъжда категорично ужасяващото нападение, извършено във Виена, се казва в туит на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде Франс прес. Ръководителката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази шок и тъга.

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че французите споделят потреса и мъката на австрийския народ. "Това е нашата Европа и враговете ни трябва да разберат с кого си имат работа", написа още Макрон в Тwitter. Той е позвънил на австрийския канцлер Себастиан Курц, за да му изкаже своята подкрепа.

Германското външно министерство нарече новините от Австрия ужасяващи и призова "да не се отдаваме на омразата, която разделя обществата".

САЩ поддържат Австрия, Франция и цяла Европа в борбата с тероризма. Това заяви съветникът на президента Доналд Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън, предадоха световните агенции.

Кандидатът на демократите за президент Джо Байдън и неговата съпруга Джил също осъдиха терористичната атака във Виена, предаде ДПА. Те казаха, че се молят за жертвите и техните семейства.

Турция осъди смъртоносната терористична атака във Виена.

В изявление на турското външно министерство се казва, че Турция поднася и съболезнования на семействата на жертвите и пожелава бързо възстановяване на ранените.

Чешката полиция проверява коли, влизащи от съседната държава, като превантивна мярка.


 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

Обективно

преди 3 години

ТОВА Е СБЛЪСЪК НА ДВЕ РАЗЛИЧНИ ЦИВИЛИЗАЦИОННИ ПРИНЦИПА, НЕ ПРОСТО РЕЛИГИИ!!!! ИСЛЯМЪТ Е МЪЖКАТА / СИЛОВА/ РЕРИГИЯ И ТЯ НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ ДОБРОВОЛНО. ТЯ ПРИНИЗЯВА ЖЕНАТА ДО МАШИНА ЗА ВЪЗПРОИЗВОДСТВО. ТОВА НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА ТАКА!! ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ЖЕНИ ПО СВЕТА ДА ИЗПРАТЯТ ОБЩА МОЛИТВА КЪМ БОГ ЗА СПАСЕНИЕ ОТ ИСЛЯМА!

111

Анонимен

преди 3 години

Сега родата му ще бъде настанена в курорта Куантанемо Бей за няколко сезона с по интензивни рехабилитационни процедури.

110

Пижо

преди 3 години

Преди всички тия бяха от Ал Кайда. Сега - ни един, но затова пък всички са от ИДИЛ. ИДИЛ не съществува вече! Всички тия са терористи, последователи на РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ! "Убивайте ги там, където ги сварите". Това не е от ИДИЛ, нито от Ал Кайда. Това е Коранът!Ислямът трябва да бъде забранен като опасна идеология, насочена срещу човечеството!

fallback