fallback

Протести и сблъсъци в Полша след решението на Конституционния съд да забрани абортите, дори и при тежки дефекти на плода. Полицията използва лютив спрей срещу недоволните граждани. Най-малко 15 души са задържани.

Забраната на абортите при малформация на плода предизвика гнева на поляците. Хиляди излязоха на протести в редица градове, включително Варшава. Демонстрацията в столицата започна от съда и стигна до дома на Ярослав Качински - лидерът на управляващата националконсервативна и евроскептична партия “Право и справедливост”. Там се стигна и до сблъсъци с полицията.

Законът в страната позволява аборт само при изнасилване, кръвосмешение или ако животът на майката е застрашен. Това са само два процента от всички случаи. Според проучвания всяка година 100 000 жени търсят помощ за аборт в чужбина, за да избегнат строгите ограничения.

"Тук съм, защото смятам, че имам фундаменталното право да реша дали да родя дете, или не. "Право и справедливост" ни отнемат гражданските права и най-лошото е, че в случай на нежелана бременност има момичета в малките села, които дори могат да загубят живота си", сподели демонстрантка.

Според протестиращите съдебното решение е взето с натиск от страна на управляващите, чийто електорат е съставен предимно от ревностни католици. Законът беше остро разкритикуван и извън Полша. Съветът на Европа го определи като "тъжен ден за правата на жените".

Част от полските граждани обаче подкрепиха закона. Такъв е случаят на привържениците на организацията "Не на абортите", откъдето заявиха, че Полша е пример за цяла Европа, съобщава Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

партайгеносе

преди 3 години

Да забраняваш на хората какво да правят с телата си е всичко друго,но не и демокрация!

77

Макрон

преди 3 години

Отново ще се повторя, но до това води когато начело на държавата ти са разни фашисти и религиозни фундаменталисти, без значение за християни или мюсюлмани говорим. Полякините ще ходят в Чехия, а ако нямат пари - ще се осакатяват. Това е което ще се случи. Неприятна държавичка е Полша. Навремето Франция я създаде, а сега се държи отвратително със страната, която толкова пъти й е давала да вкуси свободата.

76

земела

преди 3 години

Вярно е аборта е убийство затова държавата трябва да помага на бременните жени които са бедни за да могат да изхранят и възпитат децата си сега ще ми кажете че това е утопия но ако това не се направи останалото си е пожелание което няма да се случи ще има криминални аборти които ще убиват жени или същите ще ходя къде ли не за аборт.А къде сте вие мъже да застанете до "любимата" и да помогнете вие *** изчезвате и оставяте жените сами да се оправят.

fallback