Снимка: БГНЕС
fallback
Основните теми, които бяха обсъдени този четвъртък на Европейския съвет, бяха външнополитически. Сред тях бяха и отношенията с Турция на фона на напрежението между Анкара и Атина, както и ескалиралото напрежение в Нагорни Карабах между Армения и Азербайждан. 
 
"Най-вероятно Европейският съвет е взел решение да не взема отношение за Турция", каза политологът Мартин Табаков в ефира на bTV.
 
Той смята, че ЕС е заел изчаквателна позиция спрямо Анкара и оставя темата за отношенията с Турция за следващия Съвет, който е след два месеца.
 
Европа може да избира от две опции по отношение на югоизточната ни съседка - "морковът и тоягата". "Тоягата са възможните санкциии, а морковът е предоговарянето на митническия съюз и визова либерализация, които Анкара желае, но държавите членки не искат да й дадат, затова търсят среден път", обясни Табаков. 
 
Евросъветът отправи призив за деескалация на напрежението в Нагорни Карабах, но няма контрол върху развитието на конфликта. Решаващата дума в региона има Турция и Русия. До голяма степен напрежението не е само между Ереван и Баку, но и между Москва и Анкара.
 
"Турция получава азерски газ, който замества руския, който купуваше преди, а Анкара се превръща във все по-голям доставчик на оръжие за Азербайджан, което също влияе на отношенията с Москва. Базовата стратегия на Русия пък е да помага на Армения, но по такъв начин, че да не отблъсква Азербайджан", обясни още Табаков. 
 
"Президентският дебат в САЩ не е повлиял на предизборните нагласи, което е характерно за общество, което е разделено и където хората вече са решили за кого ще гласуват и никакви аргументи не могат да повлияят на решението им", каза политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Велик Тюрк

преди 3 години

Български фашисти след армения сте вие. Агата има изненада за вас хаха

30

Bg

преди 3 години

ако се стигне до мир Армения печели всичко ще продължи по старому

29

Анонимен

преди 3 години

Да де, ама не им изнася и на двете.

fallback