Снимка: БГНЕС
fallback

Беларуският президент Александър Лукашенко е бил в своята резиденция в Минск по време на днешните протести в столицата срещу неговото управление. Това съобщи близкият до пресслужбата на Лукашенко Телеграм канал "Пулът на Първия", цитиран от ТАСС.

Коментирайки появилата се днес снимка на беларуския президент в бронежилетка и с автомат в ръка, Телеграм каналът уточни, че тя е била направена около 16 ч., когато демонстрантите са били край неговата резиденция Дворец на независимостта. "Там беше и президентът", се подчертава в съобщението.

Това е втора неделя, в която Лукашенко e заснет с бронежилетка и автомат по време на протестите.

Днес управляващият вече повече от четвърт век Беларус навърши 66-ата си годишнина и в телефонен разговор с руския президент Владир Путин получи покана го посети в Кремъл в близките седмици.

Със саркастични поздравления към управляващия над 100 0000 негови сънародници се събраха на масов протест в Минск днес следобед.

"Честит рожден ден, плъх!", скандираше множеството на централния площад на независимостта.

140 човека вече са задържани при протестите в Минск, каза за ТАСС прессекретарят на беларуското министерство на вътрешните работи Олга Чемоданова. Тя увери, че обстановката в столицата вече е по-спокойна и се контролира от властите.

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан осъди действията на беларуските власти срещу репортери, отразяващи антиправителствените протести срещу резултатите от президентските избори, съобщи самият той в специално изявление, цитиран от АФП.

В четвъртък около 50 репортери, дошли в страната, за да отразяват неразрешен митинг на опозицията в Минск, бяха задържани от полицията. Повечето от тях впоследствие бяха освободени. Министерството добави, че срещу един от тях е повдигнато обвинение за административно нарушение, а един чуждестранен журналист "е бил доброволно изгонен от страната".

В събота беларуското външно министерство отне акредитация на четирима журналисти с руско гражданство, работещи за западни медии, и ги изгони от страната. Тогава Беларуската асоциация на журналистите съобщи, че акредитацията на поне още 10 журналисти е прекратена от властите в Минск.

"Произволните мерки, предприети от беларуските власти срещу журналисти, нарушават свободата на словото и Франция ги осъжда", се казва в изявлението, публикувано на уебсайта на френското външното министерство.

Льо Дриан призова Минск да отмени мерките, засягащи журналистите, и подчерта, че в Беларус трябва да бъде намерен начин за градивен диалог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

КОЙ ВКАРА

преди 3 години

КОЙ ВКАРА ТОЛКОВА МНОГО ПОЛСКИ ФЛАГОВЕ?И ГИ РАЗДАДЕ НА ПОЛСКИТЕ РАДИКАЛНИ ГРУПИ?

55

ПОЛСКИ ФЛАГОВЕ

преди 3 години

ПОЛСКИТЕ РАДИКАЛИ ОКУПИРАТ МИНСК И ПРОПАГАНДИРАТ СВОИТЕ НАЦИОНАЛНОСТИ ,МИНСК ТРЯБВА ДА ОТГОВОРИ С ТВЪРДА РЪКА И ДА РАЗГОНИ РАЗКОЛНИЦИТЕ И ПОЛСКИТЕ РАДИКАЛИ!ЛУКАШЕНКО НЕ ГИ ЗАТВАРЯШЕ И БИЕШЕ КАКТО УЖ ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОПА КОЯТО ИЗПОЛЗВАШЕ РЕПРЕСИВНИЯ ОРГАН И БИЕШЕ НАРОДА СИ,ЗАТОВА СЕГА ТЕЗИ МУ СЕ КАВАТ НА ГЛАВАТА!ПОЛСКИ РАДИКАЛИЗИРАНИ ГРУПИ!

54

Атанас Велмазов

преди 3 години

Честит Рожден Ден, господин Лукашенко ! Бъдете здрав и весе толкова успешен- най- великият държавник и управител в цяла Европа ! Само напред и само нагоре ! Бог да ви благослови !

fallback