Снимка: БГНЕС
fallback

Шести ден протестиращите в Беларус излизат на улицата. Организации за защита на човешките права, като Amnesty International предупреждават, че сме свидетели на "широко разпространено насилие". А докато външните министри на Европейския съюз организират среща, на която ще решат какви да са бъдещите санкции срещу Беларус, властите в страната обещаха да пуснат на свобода близо 7000 души, които са арестувани през последните дни.

През изминалата нощ част от тях напуснаха наказателния център, а пред вратите им ги чакаха журналисти и техните близки. Някои от тях са толкова стресирани, че отказват да разкажат какво им е било причинено.

[GRAPHIC CONTENT] Multiple hematomas. But at least they are alive.

Meanwhile, Minister of Interior Karaev said on state TV that he takes responsibility and apologizes for the injuries of random people at the protests pic.twitter.com/3GmBACq7Zb

— Franak Viačorka (@franakviacorka) August 13, 2020

"Пребиват хора свирепо, безнаказано и арестуват всеки, който им падне. Бяхме принудени да стоим в двора цяла вечер. Чувахме как бият жени. Не разбирам такава жестокост", разказва пред BBC един от тях, докато показва синините си. Освободените затворници споделиха снимки в приложението за съобщения Nexta, показващи натъртените и подутите си тела, включително и наранявания на гърба и задните части. Според Amnesty International някои от тях са били събличани голи, пребивани и заплашвани с изнасилване.

"Бивши арестанти ни казаха, че наказателните центрове са се превърнали в стаи за мъчения, където протестиращите са били принуждавани да лежат в мръсотията докато полицаите ги ритат и бият с палки", "каза Мари Стътерс, директор на Amnesty International за Източна Европа и Централна Азия.

В аудиото, споделено от журналист на BBC, могат да се чуят писъците, които идват от центъра за задържане "Окрестина" в столицата Минск. Освен това, група от петима експерти на ООН по правата на човека заяви, че реакцията на силите за сигурност на мирните протести е била сурова, с честа употреба на прекомерна, ненужна и безразборна сила.

[SOUND ON] "It feels like we live in Middle Ages." Here is audio recorded last night near the Minsk detention center where hundreds/thousands are being kept, indoor and outdoor. You can hear screams and moans from beatings. pic.twitter.com/flb4CjdyDY

— Franak Viačorka (@franakviacorka) August 13, 2020

"Властите са заинтересовани само в това бързо да разпръснат протестите и да арестуват колкото се може повече хора“, казаха те в съвместно изявление.

Никита Телиженко, журналист на руския новинарски уебсайт Znak.com, също публикува разказа си за трите дни в ада на наказателните лагери. Той описва как хората лежат на пода в център, струпани един върху друг, в локви кръв и екскременти. Часове наред не им е позволено да използват тоалетната или дори са мръднат, за да сменят позата си. Той споделя, че е видял сериозно ранени хора, със счупени крайници и големи синини, които не само не получили медицинска помощ, но дори били ритани още повече от охраната.

Свидетелствата на Телиженко се потвърждават от безброй публикации в социалните медии - снимки, видеоклипове, истории. Жена от Америка споделя, че докато била на гости на приятеля си в Минск, той бил арестуван. Тя твърди, че той не просто не протестирал, а спял в леглото си, когато полицията нахлува в апартамента му и го извела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Христо Христов

преди 3 години

До 64Би ли уточнил кое е било "Точно така в България преди 89та"?Или пишеш нова история по разкази на местан?

71

джапан

преди 3 години

Става дума за коментара относно условията в английските затвори, което всъщност няма пряка връзка със статията.

70

джапан

преди 3 години

Възможно е, но там не пребиват хора заради участие в мирна демонстрация. Сталинизмът още съществува, хората се борят срещу него.

fallback