Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Идеята за независимост от Обединеното кралство се подкрепя от мнозинството от шотландците, показва проучване на института "Югов", предаде Ройтерс.

Анкетата, направена за в. "Таймс", показва, че ако има референдум, 53 процента от гласоподавателите биха гласували за независимост на Шотландия.

Това е с 2 процентни пункта повече спрямо данните от проучване през януари и е най-силната подкрепа за независимост на Шотландия, регистрирана в социологическо проучване на "Югов".

Oще по темата
Данните показват и увеличаване на подкрепата за Шотландската национална партия, която може да получи безпрецедентно мнозинство в шотландския парламент на изборите догодина.

Според анкетираните местните власти в Шотландия са се справили много по-добре от централните власти в Лондон в борбата срещу коронавируса.

Референдум за независимост се проведе в Шотландия през 2014 г. Тогава обаче мнозинството граждани се обявиха за оставане в състава на Обединеното кралство, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

До Яна

преди 3 години

Щом си живяла 12 години значи знаеш,че 80% от водата на Англия идва от Шотландия. След като се отцепят и сложат водомери на водопроводите, не милиарди а трилиони ще почнат да наливат Англетата.

11

Христо Христов

преди 3 години

Няма лошо - граница и работни визи за хилядите шотландци, които ряботят в англия... и бързо ще им дойде акъла. Защото Лондон им е по-близо от Брюксел.

10

Скотиш

преди 3 години

Живяла си там ,ама нищо не си разбрала . Шотландия не получава подаяния от Лондон- англичаните разпределят приходите и точно това шотландците не желаят. Да, имат силна социална подкрепа , но това е в резултат на политиката им . Шотландците са си направили сметката , че без Лондон ще са много по -добре, ти не ги мисли. Преди референдума Камерън ги лъгаи обещава, че ще им даде отстъпки, но къде е сега този палач на ЮК. Шотландците са в съюз с Англия от векове, те не са тяхна колония .

fallback