Снимка: БГНЕС

Бившият президент на Украйна Леонид Кравчук, който ден преди това бе назначен начело на украинската делегация на преговорите в Минск на Контактната група за Донбас, заяви, че е готов да направи някои компромиси в преговорите, за да постигне мир, цитира думите му TACC.

"Това е моята мисия, за да има мир в Донбас и в Украйна. Ще направя всичко възможно за това. Ще направим компромиси", каза той в интервю за РБК-Украйна.

В същото време Кравчук отбеляза, че „има неща, които не могат да бъдат предмет на компромис“. "Това е суверенитета, териториалната цялост, независимостта и неприкосновеността на границите. Тези въпроси не подлежат на обсъждане", подчерта той.

Според Кравчук той ще се застъпва за преминаване от общи думи към конкретни действия, а именно „да не си поставяме невъзможни задачи, да решаваме въпросите стъпка по стъпка, да започнем с прекратяване на огъня, тогава можем да говорим за методите на местното самоуправление, за изборите и т.н. след това продължаваме стъпка по стъпка. ", допълва „Фокус“.

На 28 юли кабинетът на украинския президент Владимир Зеленски обяви решението на 81-годишния втори президент на страната Леонид Кучма да спре да работи като ръководител на украинската делегация в Контактната група. На 30 юли Зеленски назначи 86-годишния първи президент на страната Леонид Кравчук на поста пълномощен представител на Киев в Контактната група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase