Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Китай изстреля днес сонда към Марс. Безпилотният апарат потегли с ракета носител Чанчжън-5 (Дълъг поход 5) от космодрума Вънчан на южния китайски остров Хайнан.

Очаква се сондата Тянвън-1 (Въпроси към небето 1) да достигне до Марс през февруари. Тя носи различни научни инструменти за изследване на атмосферата и повърхността на планетата за следи от вода и лед.

Това е първата самостоятелна китайска мисия до друга планета. Тя е заявка за глобална лидерска роля в космическата сфера и израз на технологична мощ и амбиции от страна на Китай, отбелязва Ройтерс.

Ако мисията на Тянвън-1 е успешна, Китай ще стане едва третата държава след Съединените щати и бившия Съветския съюз, успяла да спусне космически апарат на повърхността на Червената планета, отбелязва ДПА.

В момента осем апарата - американски, европейски и индийски - са на орбита около Марс или на повърхността му.

В неделя (в понеделник рано сутринта българско време) Обединените арабски емирства изстреляха от Япония своя сонда към Червената планета. В близките месеци се очаква и нова американска мисия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

ПроСоТо

преди 3 години

хем съм възхитен от успехите на чайнизите,хем като прочетох по-долните редове си рекох:..-Бре да му са не види!..Некакъв ЮРУШ на Марс е зафанал..То стана като "добър ден" да са пращат сонди до Марс..Което си е твърде похвално,нема две мнения...Обаче що така ВСИЧКИ апарати,предназначени за Марс КОПИРАТ едва ли не 1:1 СТРУКТУРАТА на "Луноход"..?..Само кабельти и антените са различни......както и да е..Поздравления за чайнизите и за Обединените Арапи.УСПЕХ!

20

Анонимен

преди 3 години

До Глобална лидер. роляБрато, от къде купуваш ? Силен материал , дилара ти е добър !

19

Глобална лидер. роля

преди 3 години

За сведение на китайските дрОгари първи на Марс са кацнали немците на 30 януари 1945 г. Вторите посетители на Марс са американците през 1978 гг.а от 1987 г. NASA има две бази на Марс- военна и научна. Внучката на президента Дуайт Айзенхауер- Лора Айзенхауер беше в научната база на Марс от 2006 г. до 2008 г. По този повод в нета има интервю с нея...

fallback