Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Гърция с остра позиция спрямо плановете за превръщането на "Света София" в Истанбул в джамия. Гръцкият министър на културата Лина Мендони е изпратила писмо до представителите на всички страни членки на ЮНЕСКО.

В него се казва, че не трябва да се позволява отнемане на универсалния характер на "Света София" и превръщането й в място за мюсюлманско богослужение.

Oще по темата
В позицията се посочва още, че турският президент Ердоган се опитва да съживи и разпали отново фанатичен национализъм и религиозни чувства, предаде Bulgaria ON AIR.

За превръщането на "Света София" в джамия трябва и одобрението на ЮНЕСКО, тъй като паметникът е в списъка на световното културно наследство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Леле до 16

преди 3 години

Ти май не си ходил на училище? Точно западните барони събрали армия срещу турчлята- един От Фландрия ги водил! А сръбския крал тогава бил васал на султана и от шубе, в последния момент , обръща кавалерията си срещу християните!!!... на сърбите да се благодарим за 500 години!.. а за Сагия София трябва на Балканите да стане война- превръщането й в джамия е точно такова послание , дано управниците на балканските народи се сетят да стоят обединени!

26

един от вас

преди 3 години

Помислете колко джамии има построени у нас , а в Германия да не говорим.Ако се посегне на светинята Св.София , да се разрушат джамиите по места.Турция провокира християните към подобни реакции.

25

Няма да го бъде!

преди 3 години

Точно турското правителство инициира и плати за реставрирането на скритите стенописи в Света София! А кой реставрира желязната българска църква? Пак турската държава! Има огромна разлика между политическите и другите класи в турското общество. Турците все още имат силна интелигенция за разлика от нас! Ердоган ще си вкара автогол ако наистина посегне на тази светиня!

fallback