Снимка: Istock
fallback
Първият бездимен продукт, преминал процедурата на FDA в САЩ за тютюневи изделия с модифициран риск успешно, е шведският снус.
 
Страната е сред лидерите в ЕС с прогресивната си политика за намаляване на вредата от тютюнопушенето благодарение на широкоразпространения в страната снус – шведски бездимен тютюнев продукт, съставен от смлян тютюн с аромати, който не се пуши или дъвче, а се поставя зад горната устна и прилича на пакетче чай.
 
В края на 2019 шведският продукт снус получи разрешение за продажба, като тютюнев продукт с модифициран риск от Агенцията по храни и лекарства в САЩ (FDA) след петгодишен преглед на научните данни. Разрешението е за осем бездимни тютюневи изделия, представляващи снус, на компанията Swedish Match USA Inc., които се продават под общата марка "General". Агенцията е разрешила на производителя да продава снус със следния надпис на опаковката: „Употребата на снус вместо цигари намалява риска от развитие на рак на устата, сърдечни заболявания, рак на белия дроб, инсулт, емфизем и хроничен бронхит“. Това обаче не означава, че тези тютюневи изделия са безопасни.
 
Шведският снус се състои от овлажнен, смлян тютюн за орална употреба, сол, вода и ароматизиращи вещества. Ползва се, като се поставя над горната устна за продължителен период от време без да се налага плюене, като се предлага под формата на смлян тютюн или в торбички, подобни на тези за чай. Торбичката със снус отделя аромати и никотин при контакт с лигавицата. Проучванията показват, че благодарение на снус, мъжете в Швеция следват много по-благоприятни данни за заболеваемост в следствие от тютюнопушене от тези в страните, в които се пушат цигари.
 
Към момента други кандидати по процедурата за тютюневи изделия с модифициран риск към агенцията FDA са бездимните продукти "Copenhagen snuff" на U.S. Smokeless Tobacco Company, "Camel Snus" на R.J. Reynolds Tobacco Company, цигарите с ниско съдържание на никотин "VLNTM King" на 22nd Century Group, както и тютюневите изделия за системата за нагряване на тютюн на Филип Морис Интернешънъл IQOS.
 
Снус се продава на американския пазар от 2015 година, след преглед на научното досие на компанията, но до сега нямаше право да се маркетира като продукт с модифициран риск. Същите процедури следва и IQOS, който се продава на американския пазар от края на 2019 след решение на FDA от месец май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback