Снимка: архив, БГНЕС

Днес се навършват 75 години от капитулацията на Германия през Втората световна война. Европа ще отбележи годишнината без официални събития заради пандемията на коронавируса.

Във Великобритания Денят на победата над фашизма не е сред официалните празници, но много ветерани, обществени дейци и политици обикновено тържествено отбелязват деня. Днес в страната ще бъде запазено двуминутно мълчание, след което британската кралица Елизабет Втора ще направи телевизионно обръщение, предаде БНР.

Затворени церемонии ще се проведат от лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Във Франция Денят на освобождението от фашизма е държавен празник и почивен ден. Президентът Макрон ще положи венец пред Гроба на Незнайния воин край Триумфалната арка в Париж. Канцлерът Меркел също ще води церемония при централния мемориал на войната в Германия. Насрочени са и други събития, но големите публични събирания остават забранени.

В САЩ 8 май е тържествен ден, но не е държавен празник. Обичайно се организират тържества от ветераните, а най-известното мероприятие е полагането на венци пред Националния мемориал на Втората световна война във Вашингтон.

Денят на победата се празнува на 9 май в няколко бивши съветски раепублики, включително Русия, Украйна и Беларус.

Руският президент Владимир Путин беше планирал мащабен парад в Москва в събота, но събитието беше отложено поради пандемията. Вместо това ще се проведе въздушно шоу със самолети и хеликоптери, а Путин ще положи цветя на военен мемориал в близост до Червения площад в Москва.

 

Коментари Напиши коментар

23

Христо Христов

преди 3 месеца

"Във Франция Денят на освобождението от фашизма е държавен празник и почивен ден" - лелле... като се има впредвид, че героят им де гол е осъден на смърт дезертьор, защото е отказал да се 6ие срещу хитлер.

22

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 21

Подписва се на 7-ми май, влиза в сила на 8-ми май в 23:01 но се реподписва се в 22:43 същия ден по настояване на СССР. Жендаризъмъ е зле винаги не се съмнявам. Може да ви се искат много работи но няма начин.

21

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 20

Капитулацията се подписва по обяд на 8-ми май. И явно си зле с географията и часовите пояси. Впрочем има ги навсякъде кадри и с "двете капитулации".