Снимка: БГНЕС
fallback
Турският президент Реджеп Ердоган взима рискови решения и направи всичко възможно да развали отношенията със своите досегашни партньори в НАТО и Европейския съюз, като се доери на Русия. Европа от сега нататък ще е с едно наум към Ердоган, руският президент Владимир Путин работи към постигането на своя стратегически интерес. За Русия равностоен партньор могат да бдат САЩ и Китай. Турция сериозно се нодцени в тази ситуация. Това и още по темата коментира Георги Киряков, политолог, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.
 
"Мигрантската криза би засегнала много България, ако потокът към Гърция, при невъзможност да бъде поет от европейска страна, се пренасочи към нас, въпреки че засега има индикации, че това няма да се случи", коментира още Киряков.
 
"САЩ нямат намерение да се намесват в Сирия. Сега те осъществяват форма на отмъщение за всичко, което Ердоган успя да им причини в последните години", подчерта Киряков.
 
Политологът уточни, че Ердоган разчита европейските лидери да окажат натиск на Путин, за да направи той отстъпки спрямо Сирия и Турция и интересите й там. 
 
"Европа има добри отношения с Русия и не иска да ги разваля за сметка на странна солидарност, която в момента Ердоган иска от нея", допълни политологът.
 
Според Киряков е възможно Ердоган да има за цел да изсели всички мигранти от турска територия на територията на Идлиб, както и де не позволява на Сирия да си върне контрола над провинцията. 
 
"Европа не може да приеме повече мигрантски поток заради вътрешнополитическия натиск в съответните държави - най-вече в Германия", каза Киряков.
 
Политологът взе отношение и по темите за намалената цена на руския газ за България, коронавируса и президентската надпревара в САЩ. 
 
Цялото интервя можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 4 години

ердоган играе ва бaнк;единственната държава която би му помогнала е РУСИЯ.западът и сащ вече са държави от затихващия свят и затова не биха рискували руските МЕЧЕШКИ шамари.така че вмомента турция е дърво без корен в бурята

50

муспи

преди 4 години

Б. Борисоф е помолил приятелски Ердоган, да се форсира възстановяването на Дунавските вилаети, за да може бежанците да си движат с Отомански паспорти където си искат. Също така турската армия да окупира най после България, за да я пази от чужди агресори (още Ботев го е казал).

49

Анонимен

преди 4 години

Никаква солидарност не иска.Иска и се натиска за територии.И като не ги получи - реве.Ердоган е цар на реването.

fallback