Снимка: БГНЕС
fallback

В Ухам все едно е дошъл края на света. Властите призовават: "Не идвайте в Ухам! Не си тръгвайте от Ухам!“ Магистралата е блокирана, задръстването е километрично. Самолети не кацат и не излизат. Влаковете не тръгват от гарата. Дори градският транспорт не се движи. Мъже в предпазни костюми дезинфекцират площадите в града. Военни пък пазят гарата, обградена от метални решетки.

Оказва се, че вирусът е много по-непредвидим, отколкото учените очакваха. Според експерти от СЗО той се предава много по-лесно, отколкото първоначално се твърдеше.

Oще по темата

Един човек, който се е заразил от животно на пазара в Ухам, както се предполага, че е започнала заразата, може да е предал вируса на втори човек, а той – на трети и четвърти. Повечето вируси се предават при близък контакт, най-вече в рамките на едно семейство, чрез прегръдки, целувки или от общи прибори за хранене. Но новият коронавирус вече прескача между хората дори и при по-голяма дистанция. Тоест, никой на улицата не е в безопасност.

14 града, подобно на Ухам, бяха "заключени“. За посетители бяха затворени и част от Китайската стена, "Диснеленд" в Шанхай и дори някои от заведенията на "Макдоналдс".

Пекин пък се отказа от всички празненства по-случай най-важния празник в китайския календар – Лунарната нова година.

Заразените вече са почти 700, загиналите – 26. Учените предупреждават, че истинският брой на заразените може да е и много по-фрапиращ – близо 10 хил. В почти всички административни райони на Китай има заболели от вируса.

Ухам е изправен и пред друг проблем – хората са в паника, че магазините вече затварят заради националния празник. А след като градът е блокиран, може би те трудно ще получат и доставки от продукти. За това повечето граждани са се отправили към супермаркетите, където пълнят количките си с най-необходимото за оцеляване. Щандовете вече са почти празни, хората – в паника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Анонимен

преди 4 години

Ще се мре без ядене и пиене на Нова година.

82

Анонимен

преди 4 години

Ако е умишлено пуснат вирус, щеше да е по- смъртоносен.

81

Анонимен

преди 4 години

Още един от прийомите на сатанистите,накрая ще си платят..

fallback