Снимка: БГНЕС
fallback

След пет часа разговори в Берлин, световните лидери взеха решение: Те ще се въздържат от намеса във войната в Либия, а оръжейното ембарго ще се запази. На място ще бъдат изпратени инспектори, които да следят за спазването на договореното примирие.

Държавата е разкъсана от битки между враждуващи въоръжени фракции след падането на режима, довел до свалянето от власт на диктатора Муамар Кадафи.

"Важното е, че беше избегната кръвопролитна гражданска война", посочи експертът по международна сигурност Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му не по-малко важно е и разоръжаването на групировките.

"Разковничето се крие в петрола и след разрушаването на държавата никой не се интересва от икономиката ѝ, а се обърна внимание на петролните полета", коментира той.

Събеседникът подчерта, че Турция се опитала да даде сила на единия от играчите със споразумението между Ердоган и Сарач.

"Най-големият противник на Ердоган е египетският президент. Междувременно се говори и за мисия на ЕС в Либия, но без сериозен военен контингент такава намеса не е възможна", подчерта още Гърдев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Турция им развали

преди 4 години

Игрите и хоп, решиха мирна конференция. Ами защо спахте досега? И как тези които я разсипахте Либия изведнъж решихте да правите конференция след като Турция реши да помага на либийците срещу бандите които вие поддържате?

26

майтап,бе Уили!

преди 4 години

Не разбирам какво са избягнали световните лидери,след като няма подписан никакъв документ!Може би е постигнато известно успокояване на обстановката и нестабилно/несигурно/неустойчиво спиране на огъня!?А за мен присъствието на представители на САЩ,Англия и Франция е като червена кърпа за бика-тези,които разрушиха държавата ,сега ще дават акъл какво да се прави!?Интересно е все пак-толкова ли са безсъвестни и толкова ли нямат чувство за срам?Нямат и доблест да признаят вина-ще им струва скъпо..

25

Истината

преди 4 години

Вероятно се осигуряват варианти за допълнителен източник на петрол, за предстоящ голям военен конфликт.

fallback